Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ojetý Hummer H3: Drsňák v menším balení

Michal Dokoupil
Diskuze (2)

Na trhu se udržela značka Hummer jen osmnáct let, přesto se z ní stala ikona známá po celém světě. Auto s legendárním hranatým designem se dá koupit i v evropské velikosti a s přijatelnějšími provozními náklady.

Asi jediná automobilka, na jejímž vzniku se aktivně podílel hollywoodský herec, vznikla v roce 1992. Vojenské HMMWV si totiž Arnold Schwarzenegger oblíbil natolik, že svým nátlakem na AM General urychlil uvedení civilní verze. Od roku 1999 už značka Hummer patří koncernu GM, ačkoliv původní civilní Hummer H1 stále vznikal v továrně AM General (a dodnes vzniká, teď už pod názvem Humvee C-Series).

Pod taktovkou GM se design napodobující hranatého vojáka HMMWV dostal také na civilnější modely s běžnější technikou, ačkoliv H2 je stále obrovským monstrem. K rozměrům běžných SUV se přiblížil až poslední Hummer H3, s nímž se také v Evropě díky tomu setkáváme nejčastěji.

Jako důsledek krize samostatná značka Hummer v roce 2010 skončila, na rok 2021 byl však naplánován její návrat. Tentokrát už ale pouze jako modelová řada spadající pod GMC a nabízející výhradně elektrický pohon. První zveřejněné fotky SUV a pick-upu ukazují jasnou návaznost na starší modely.

Civilista

Po technické stránce už nemá H3 s původním polovojenským hummerem nic společné. Při jeho vývoji Američané vytáhli ze skladu platformu nazvanou GMT355, na níž stál pick-up Chevrolet Colorado a jeho příbuzní, a přepracovali ji s dostatkem změn, aby byla klasifikována pod vlastním názvem GMT345.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Michal Dokoupil
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
12. 10. 2023 12:12
Re: Dnes uz taketo cudo nikto nechce
H3 je Chevrolet s jinou kastlí a motory sou pěti, šesti válce a existuje i prá V8.

Takže sorry, ale to co píšeš se hodí spíš na H2, u H3 sopu to těžký bludy....
Avatar - 3_diamanty
12. 10. 2023 10:50
Dnes uz taketo cudo nikto nechce
Pompezny brak pre nikoho...... no a v terene H3ku porazi aj niva ... cele zle.... auto ozaj len pre exotov ktore dnes uz ani ziadny autobazar neodkupi