Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GM a PSA oficiálně oznamují společnou výrobu ve Španělsku

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Dvojice spolupracujících koncernů nepatrně poodhaluje své plány a potvrzuje dřívější neoficiální spekulace o společné výrobě kompaktního MPV.

Severoamerický General Motors a francouzský PSA Peugeot Citroën prostřednictvím krátkého tiskového prohlášení oficiálně oznamují, že jedním z výsledků již dříve podepsané alianční smlouvy je dohoda o tom, že nové MPV, mířící do segmentu B, se bude pro značky obou koncernů vyrábět ve španělském podniku General Motors v Zaragoze.

Již dříve bylo uvedeno, že nové malé MPV bude vyvíjeno na platformě PSA a je jedním z trojice projektů, na nichž se oba partneři dohodli v prosinci roku 2012.

V Rüsselsheimu bude konstrukční tým automobilky Opel dozorovat technickou stránku společného projektu, zatímco PSA bude dodavatelem pohonných jednotek pro všechny verze obou partnerů.

Nová malá MPV značek Opel a Citroën nahradí současné modely Meriva a C3 Picasso a i přes použití společné platformy a pohonných jednotek mají mít výrazně odlišný design exteriéru i interiéru.

Cílem obou koncernů je v případě spolupráce na MPV snížení nákladů na vývoj, ale zároveň mají být výsledkem vozy, které společnou techniku ukryjí pod design odpovídající stylu jednotlivých značek tak, aby zákazník prakticky nepoznal spolupráci mezi koncerny GM a PSA.

Prodej sériových modelů se má podle oficiálních informací u Opelu i Citroënu rozběhnout koncem roku 2016.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)