Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Honda na autosalonu v Ženevě

Michal Fokt
Diskuze (4)
Honda přiveze do Ženevy tři poměrně významné novinky

Na nadcházejícím ženevském autosalonu, který začíná počátkem března, představí Honda tři novinky. Ta první bude zajímavá především pro milovníky turbodieselů. Honda, která se může pyšnit titulem „Automobilka s nejnižší průměrnou spotřebou v Americe“ totiž představí svou vlastní alternativu přeplňovaného vznětového motoru schopného splňovat přísné americké emisní normy, půjde tedy o konkurenta Bluetec motorů koncernů VW a DaimlerChrysler. Bližší informace si Japonci nechávají na autosalon samotný, zatím se proslýchá pouze skutečnost, že jednotka vychází z evropského motoru 2.2 i-CTDi.

Evropskou premiéru si odbude také plně funkční prototyp již druhé generace vodíkového vozu FCX. Zatímco v první generaci šlo o malé nepraktické auto, které ovšem bylo tak nějak „sériově“ vyráběno a prodáváno dokonce i soukromým osobám, nyní se již jedná o plnohodnotný vůz velikosti sedanu střední třídy. Prodej této verze, která je mimochodem povedená i designově, by měl začít do dvou let.

Třetí novinou bude studie malého hybridního sportovního kupé nazvaného „originálně“ Honda Small Hybrid Sports Concept. Jde o (další) studii malého hybridu (předtím koncepty J-VX a Imas), který by měl nabídnout zatím nezrealizovanou kombinaci ekologicky šetrného lehkého sportovního auta pro radost. Že by Honda skutečně o podobném modelu uvažovala? Pravděpodobnější je, že půjde o další možnou podobu mnohokrát spekulovaného nástupce legendárního modelu CRX poháněného klasicky benzinovým motorem. Ale to se můžeme v současnosti pouze domýšlet…

Michal Fokt
Diskuze (4)