Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Honda v Ženevě: Koncept nového Civicu hatchback a vodíkové Clarity

David Bureš
Diskuze (5)
Na ženevském stánku značky Honda opět nebude chybět ani supersport NSX. Jazz ukáže možnosti individualizace.

Rok 2015 byl pro Hondu velkou revolucí, na evropské trhy postupně uvedla pět novinek – modernizovaný Civic a CR-V, nový hot-hatch Civic Type R, malé SUV HR-V a nový Jazz. V letošním roce japonská značka možná trochu zpomalí, i tak do Ženevy chystá důležitou novinku.

Na ženevském stánku Hondy se totiž odehraje světová premiéra prototypu Civic Hatchback, který poodhalí podobu nové generace tohoto kompaktního modelu. Značka zatím na novinku láká jen pomocí jedné skici, z níž je patrné, že se bude jednat o velice ostře tvarovaný koncept.

Nový hatchback se začne na evropských trzích prodávat na začátku roku 2017. Vyrábět se bude v britské továrně značky ve Swindonu, odkud se bude vyvážet i do USA. Tvary i technika navážou na loni odhalený sedan a kupé, což potvrzuje tvar koncových světel konceptu. První z nich se již prodává v USA, druhý se teprve začne nabízet. Hlavní novinkou má být kompletní přechod na přeplňované agregáty, nabídka podle loňských zpráv bude zahrnovat nový tříválec 1.0 VTEC Turbo, čtyřválec 1.5 VTEC Turbo a turbodiesel 1.6 i-DTEC.

Evropskou premiéru na výstavišti Palexpo oslaví model Clarity – nový sedan poháněný palivovými články, který je nástupcem někdejšího FCX Clarity. Auto dlouhé 4,9 metru pohání elektromotor o výkonu 130 kW. Oproti předchůdci novinka sází na kompaktnější pohonné ústrojí nebo delší dojezd, který se povedlo takřka zdvojnásobit na 700 kilometrů.

Koncept nové generace Civicu hatchback a Clarity doplní i supersport NSX. Ten je již starým známým, Honda ale potřebuje připomenout, že se auto začíná letos prodávat. To je mírný posun, podle původních plánů mělo vstoupit do prodeje už loni. Důvodem byla údajně nutnost dokončení vývoje motoru – o pohon japonské střely se stará kombinace dvakrát přeplňovaného 3,5litrového šestiválce a tří elektromotorů o celkovém výkonu 428 kW.

Honda se pochlubí i konceptem Jazz Keenlight, který bude chtít ukázat možnosti individualizace vzhledu tohoto vozu kombinujícího prvky hatchbacků a MPV. Milovníky motocyklů pak potěší nové cestovní enduro CRF1000L Africa Twin, které se začalo prodávat v polovině letošního ledna.

David Bureš
Diskuze (5)
Avatar - KANKUNEN
11. 2. 2016 06:22
Tak nějak to znamená, že tak dlouho vyvíjeli současný
Type R, že už nový klepe na dveře.
10. 2. 2016 13:32
Re: Civic
Tak na me pusobi Mazda s mensimi modely trochu krecovite. Zadni previsy az moc male. To ma za nasledek malinky kufr a vnitrni prostor je take docela spatny. M6, CX5 dobry, ale M3, CX3, M2 jsou mrnousove.
Civic 5D na me zatim dle spionaznich foto Type-Ru pusobi docela dobre, delsi predek oproti 9G a prumerne dlouhy zadek naznacuje normalni proporce se slusnym vnitrnim prostorem a slusnym kufrem. Design bude hodne hranaty, ostry, agresivni. Predek na me zatim pusobi velmi dobre. Jizdni vlastnosti by meli byt diky nezavislemu zaveseni rovnez vyborne, minimalne je zde predpoklad. Pokud se neprezene cena bude to patrit na spicku ve vsech ohledech a troufam si tvrdit, ze bude na lepsi nez M3. Motorove, nabidkou vykonu bez diskuze.
10. 2. 2016 12:55
Re: Civic
Přeplňované motory budou snad dobrý a Honda si to pohlídá...tohle má stejně smysl hodnotit až za pár let, až s nima budou nějaké dlouhodobé zkušenosti z praxe. Co má smysl hodnotit teď je design.
Interiér vypadá ok, určitě posun k lepšímu oproti předchozí generaci - moderní, přehledný.
Z exteriéru sem zatím celkem rozpačitý. Na fotkách to na mě nepůsobí nijak zvlášt hezky - převisy a rozvoz z těch fotek úplně křičí, že je něco špatně. Wow efekt jakým v době uvedené působila 8.generace se nekoná určitě. Jako by to odkazovalo k 6.generaci a starším.
Není to prostě nic vyjímečného a kdyby tam byl znak Subaru nebo Hyundai, tak se nad tím vůbec nepozastavím a neumím si představit, že by pro Civic někdo za rok dva běžel do autosalonu, protože se mu líbí design - v porovnání s tím s tím jak třeba v posledních letech zabodovala Mazda.
10. 2. 2016 11:35
Re: Civic
Uz se testuje ve verzi Type-R, takze jak bude vypadat je uz docela dost jasne
[odkaz]
V USA se snad bude prodavat hatchback uz letos, dulezite trhy maji prednost >:D
Motory vypadaji velmi dobre 1,0 turbo ma mit snad az 100kW a 1,5 ma mit 150kW. Vypada to na velmi dobre auto, kdyz je to auto roku v USA.
Avatar - dewill
10. 2. 2016 11:00
Civic
Americká verze Civicu se mi hodně líbí, takže jsem v očekávání >:D