Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Honda zná důsledky stávek v Číně: pokles výroby o 15,7 % v květnu

Dan Vořechovský
Diskuze (0)
Japonská automobilka Honda v Číně v uplynulém měsíci zaznamenala pokles výroby o 15,7 procenta. Mohou za to stávky u jejích dodavatelů.

Série stávek, které v květnu a v červnu vypukly v Číně, se podepsaly i na květnové výrobě japonské automobilky Honda Motor. Výroba automobilky v Číně klesla v uplynulém měsíci o 15,7 procenta. Druhá největší japonská automobilka v květnu vyrobila 37 367 vozů, když stávky zasáhly výrobu v druhé polovině května. Pro Hondu to znamená první meziroční pokles výroby za posledních dvanáct měsíců.

Honda byla nucena postupně zastavit výrobu ve všech čtyřech svých továrnách v Číně. S první stávkou se musela Honda potýkat 17. května, kdy odmítli pracovat zaměstnanci továrny na výrobu převodovek. To odstartovalo sérii stávek u dalších dodavatelů. Téměř ve všech případech byly splněny všechny požadavky protestujících zaměstnanců.

Podle investiční banky JP Morgan přijde květnový výpadek výroby Hondu na 135 milionů dolarů v podobě ušlého provozního zisku. Stávky se pravděpodobně odrazí i na červnové produkci, protože výroba byla kvůli stávkám přerušena na několik dnů i v tomto měsíci.

Dan Vořechovský
Diskuze (0)