Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hrozivé porovnání: Tohle není výbušnina, ale vadný nafukovač airbagu Takata

Stanislav Kolman
Diskuze (3)
Vozy s vadnými airbagy Takata se staly předmětem největší svolávací akce v historii automobilového průmyslu. Toto video dokládá proč.

Video se připravuje ...

Od roku 2013 bylo oficiálně potvrzeno 11 úmrtí spojených vadnými airbagy společnosti Takata. Mezi nimi byl i vlastník Hondy, kterého při opravách auta fatálně poranil vadný nafukovač airbagů.

Pro nafouknutí totiž tvůrci používali dusičnan amonný, který je extrémně citlivý na vnější vlivy, kupříkladu vlhkost a počasí. Namísto standardní aktivace airbagu tak mnohdy došlo k explozi, jež prvek roztrhala na kusy. Drobné střepiny se pak pro posádku paradoxně staly ještě větším nebezpečím.

Krátce po vypuknutí kauzy s airbagy japonské firmy bylo svoláno 3,6 milionů automobilů. O situaci se však v USA začal zajímat Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA) a nařídil svolávací akci pro více než 42 milionů automobilů. Jen v České republice se problém s vadnými airbagy týkal několika tisíc aut.

Takata podle zpětných analýz o nesprávně fungujících airbazích věděla, avšak výsledky falšovala ve svůj prospěch. Kauza se společnosti nakonec stala osudnou, před čtvrt rokem požádala v USA a Japonsku o bankrotovou ochranu před věřiteli.

Stanislav Kolman
Diskuze (3)
16. 9. 2017 17:10
Vyvíječ
Co jste si mysleli, že pyrotechnický vyvíječ plynu dělá? Pointou je velmi rychle vyrobit značné množství plynu, aby bylo čím airbag nafouknout. Podobně jako třeba v raketovém motoru, tam také rychle vyrábíte plyn. Želatinoví medvídci uvnitř nebudou. Jaká je podle vás definice výbušniny? Ne nadarmo si člověk s nepoužitými vyvíječi nemá zahrávat.
16. 9. 2017 07:45
Honda
Tak třeba Honda CR-V, byla svolávačka, bylo to vše rychlé a potichu. Nechtěli to rozmazávat ...
15. 9. 2017 20:57
hmmm
fakt hodnotny clanek... a ze by tu bylo treba uvedeno o jaka auta se v CR jedna... to uz bych chtel asi moc... tak si to najdu jinde a proctu jine weby s reklamama jinde... no...