Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai a Kia dostaly rekordní pokutu 2,2 miliardy Kč

redakce AUTO.CZ
Diskuze (52)
Hyundai a Kia v listopadu 2012 připustily, že u více než milionu vozů ve Spojených státech a Kanadě chybně uvedly příliš nízkou spotřebu.Vysoká pokuta je nemine.

Automobilky Hyundai Motor a její sesterská společnost Kia Motors zaplatí vládě Spojených států pokutu 100 milionů dolarů (asi 2,2 miliardy Kč) za to, že chybně uvedly příliš nízkou spotřebu pohonných hmot. Rozdíl prý činil nejméně jednu míli na jeden galon (zhruba 1,6 kilometru dojezdu na 3,8 litru spotřebovaného paliva). Podle amerických úřadů jde o dosud nejvyšší takovou pokutu.

Vyšetřování podezřelých údajů o spotřebě trvalo dva roky. Automobilky se na jeho ukončení dohodly s americkým ministerstvem spravedlnosti, Agenturou pro ochranu životního prostředí (EPA) a agenturou kalifornské vlády pro čisté ovzduší (CARB).

Případ se týká 1,2 milionu osobních aut a SUV. Automobilky mimo to zaplatí dalších zhruba 50 milionů dolarů (asi 1,1 miliardy Kč) na to, aby zabránily podobným pochybením v budoucnosti. Kromě toho přijdou o emisní povolenky odhadem za více než 200 milionů dolarů. Tyto povolenky mohly být prodány jiným výrobcům aut, kteří nesplňují emisní normy.

"Podniky, které hrají podle pravidel, by neměly soupeřit s těmi, které tato pravidla porušují," uvedla představitelka EPA Gina McCarthyová.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (52)
5. 11. 2014 12:25
Re: 2,2 miliardy dostal kdo?
H/K to zase vysoudí zpět na prodejcích ;-)
5. 11. 2014 11:28
Negativní reklama?
H/K dohromady prodá za rok v USA 1-1,2 mio vozů, tzn. že na každý prodaný vůz vychází cca 80 dolarů pokuty. Vzhledem k tomu, že i v "US odborné veřejnosti" se to celé vykládá tak trochu jako "šikana" úspěšných, je to celkem levná reklama nemyslíte? I když na první pohled jakoby negativní.
Pokud to přepočteš na celkový roční světový prodej je to max 15-20 dolarů a to se přeci vyplatí!!! Laciněji by imageovou reklamu s takovým dopadem nepořídili, navíc mají, na rozdíl od konkurence, UStátními autoritami potvrzenou i tak nízkou spotřebu.
Já bych řekl, že to přesně vyjadřuje význam přísloví "Z nouze cnost" :-).
Avatar - Ham.
5. 11. 2014 09:58
Re: lež má krátké .....

Ostatní nebyli přistiženi, protože nic neprovedli, prostě uvádí správně spotřebu podle tamní normy. To, že Consumer Reports naměří jiné hodnoty je zcela mimo téma, v testech v Evropě se také vždy naměří jiná reálná hodnota než podle evropské normy. Ale jde o to, zda výrobce dodržuje normu (jakkoliv ta norma neodpovídá realitě).
5. 11. 2014 09:37
Re: lež má krátké .....
"...Jednou podvádí o výkonu motorů, podruhé o spotřebě. Takže v čem jsem mimo? "

Red herring.
Dokaz, ze to bylo umyslne ci chyba v testu.

Diskuse je o tom jestli navyseni spotreby o 1 MPG se rovna rozdilu ve spotrebe v hodnote 1.6 km za 3.785 L navic (ci te slatanine v clanku jiz opravene).
Druhotne je diskuse o tom, jestli je to jev natolik atypicky a metodologicky opakovatelny, zasluhujici si pozornost placeni u pumpy pro koncoveho uzivatele.
To, ze HK uvadeli neco rozdilneho na "sticker" a byli pristizeni a potrestani pokutou vcetne kompenzace zakaznikum na rozdil od tech faktu, ze druzi maji vetsi rozdily ve spotrebe a pristizeni nebyli ....je diskuse na nekdy jindy,a nekde jinde.

V te tabulce dole (opakuji), je Huyndai na predposlednim (=13.) miste, v cele je FORD.
[odkaz]
Eto vsjo.
5. 11. 2014 09:14
Re: lež má krátké .....
Recidiva znamená opakování nějaké nežádoucí situace.
H/K opakovaně podvádí v údajích, které udává o svých autech na US trhu. Jednou podvádí o výkonu motorů, podruhé o spotřebě.

Takže v čem jsem mimo?