Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai chystá sportovní verzi nové i20

David Bureš
Diskuze (0)
Hyundai se v příštím roce vrátí do světového šampionátu v rallye. Závodní zkušenosti bude chtít využít i při vývoji sériových aut.

Hyundai v příštím roce představí novou generaci malého hatchbacku i20. V plánech jihokorejské automobilky je i sportovní verze inspirovaná závodním speciálem i20 WRC.

Jihokorejská značka nasadí do příštího ročníku světového šampionátu v rallye model odvozený od současné i20. Sportovní verze ale bude odvozena až od nové generace i20, představit by se mohla na pařížském autosalonu na podzim 2014.

Viceprezident a výkonný ředitel evropské divize Hyundai Allan Rushforth britskému magazínu Auto Express přiznal, že automobilka hodlá využít své závodní zkušenosti i při vývoji sériových aut. Hyundai dalo podle Rushfortha přednost rallye před Formulí 1 právě kvůli tomu, že umožňuje přenést více techniky mezi závodním speciálem a sériovými automobily.

Sportovní varianta nové i20 má být prvním automobilem, který využije zkušenosti Hyundai ve WRC. Do budoucna se počítá i s dalšími takovými modely.

„Všechny značky potřebují nějaké sportovní DNA,“ říká Rushforth. „A v mysli spotřebitelů je Kia pravděpodobně sportovnější než my. My se ale snažíme být o něco prémiovější, jako Bentley u Volkswagenu,“ dodává šéf Hyundai Motors Europe.

Hyundai se v současnosti snaží o zlepšení své sportovní pověsti. Vedle vstupu do WRC automobilka buduje výzkumné a vývojové středisko u Nürburgringu. Testováním na tomto slavném okruhu bude chtít Hyundai vylepšit jízdní vlastnosti svých aut.

David Bureš
Diskuze (0)