Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai ix Hydrogen FCEV: Vodíkové SUV do série v roce 2015

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Hyundai představil nový vodíkový prototyp ix Hydrogen, který se má začít vyrábět do pěti let.

Jak je patrné, plně funkční koncept vychází z malého SUV ix35, respektive Tucson ix, tento název se používá například v USA. Sama automobilka uvádí ve svých materiálech obě jména.

Jedná se o třetí generaci vodíkového prototypu, který je také označován všeobecně používanou zkratkou FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle). Jeho odhalené vnitřnosti jsme mohli vidět už letos na jaře v Ženevě.

Celý pohonný systém má oproti předchůdci kompaktnější rozměry. Poskytuje maximální výkon 100 kW, přičemž do dvou nádrží se vejde 5,6 kg vodíku, který je zde uložen pod tlakem 700 barů. Síla se přenáší na baterii s kapacitou 21 kWh, která napájí elektromotor. Vůz dosahuje maximální rychlosti 160 km/h.

Akční rádius je značných 650 km, tedy srovnatelný s většinou automobilů poháněných konvenčními motory spalujícími benzin. Čerpacích stanic je navíc v zemi vzniku, tedy v Jižní Koreji, pomálu a jsou od sebe dost daleko. Předchozí Tucson FCEV tzv. druhé generace ujel pouze 370 km. Mimochodem: ekvivalent spotřeby dosahuje velmi nízké hodnoty 3,2 l/100 km a auto dokáže startovat i při teplotách až do -25oC.

Vodíkový Hyundai ix čekají příští rok náročné zkoušky, na silnice vyjede prvních 48 exemplářů. V roce 2012 pak vznikne další větší série pro jihokorejské fleetové zákazníky. Do skutečné produkce by se měl dostat nejdříve v roce 2015.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
26. 12. 2010 16:40
Bezpečnosť pri nehode?
Znie to dobre. Dojazd dobrý, ekologická prevádzka, lacný vodík. ALE. Zaujímalo by ma ako je vyriešená bezpečnosť. Čo ak takéto auto havaruje? Roztrhnutie dvoch spolu takmer 6 kilových nádrž pod 700 bar-ovým tlakom by mohlo narobiť pekne veľkú paseku...