Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nošovice: Proti stavbě haly na převodovky Hyundai se odvolaly tři subjekty

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Získání povolení a zahájení výstavby haly souvisí s rozjetím třetí směny a zvýšením výrobní kapacity.

Proti výstavbě druhé haly na výrobu převodovek v automobilce Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku se odvolaly tři subjekty, které znovu napadly vydané stavební rozhodnutí.

Získání povolení a zahájení výstavby haly souvisí s rozjetím třetí směny a zvýšením výrobní kapacity. Současná jedna hala na výrobu převodovek by nestačila pokrýt plánovanou zvýšenou výrobu aut. Odvoláním se nyní bude zabývat Krajský úřad v Ostravě. ČTK to dnes potvrdila pracovnice stavebního úřadu v Dobré Zdeňka Sikorová.

Krajský úřad v Ostravě už jednou loni v listopadu na základě odvolání zrušil nošovické automobilce Hyundai povolení ke stavbě druhé haly na výrobu převodovek. Rozhodnutí podle něho mělo řadu chyb. Hyundai proto musel požádat o povolení znovu.

Odvolání proti novému rozhodnutí stavebního úřadu v Dobré podalo občanské sdružení Střítež za zdravé životní prostředí, obec Střítež a majitelka rodinného domku v blízkosti automobilky. "Obsahem odvoláním se bude znovu zabývat krajský úřad," uvedla Sikorová. Subjekty, které podaly odvolání, nechtějí další umísťování staveb v nošovické průmyslové zóně. Podle nich se ještě více zhorší životní prostředí v okolí automobilky, která vyrostla v podhůří Beskyd.

Podle pracovnice stavebního úřadu však odvolání zřejmě nebude obsahovat konkrétné důvody, pro které by bylo možné stavbu nové haly na výrobu převodovky zamítnout. "Že tam bude stát zóna, bylo rozhodnuto už v roce 2006. Teď už jenom umísťujeme stavby, které byly dříve odsouhlaseny, a se kterými se počítá," konstatovala.

Odvolání může vydání pravomocného stavebního povolení prodloužit o dva měsíce. Krajský úřad má na rozhodnutí o odvolání 60 dnů. Protesty ekologů provázejí výstavbu automobilky od začátku, kdy se rozhodlo o jejím umístění v podhůří Beskyd. Některé stavby automobilka v minulosti budovala v rozporu se stavebním povolením.

V letošním roce plánuje Hyundai zaměstnat dalších zhruba 1000 lidí k současným 2600. Chce najet na plnou výrobní kapacitu, která je 300.000 aut ročně. Nyní vyrábí na dvousměnný provoz při kapacitě 200.000 aut.

Mluvčí automobilky Petr Vaněk již dříve ČTK řekl, že věří, že se jim podaří nové povolení na stavbu převodovkárny za 3,5 miliardy korun získat a postavit halu včas. Druhá hala na výrobu převodovek umožní zvýšit jejich produkci ze současných 300.000 převodovek na 500.000 za rok. Hyundai z ní chce dodávat část převodovek také do svého nového závodu v Rusku, měsíčně 3500 kusů. Zhruba 19.000 kusů bude Hyundai po dokončení druhé haly montovat pro svůj závod, a stejný počet pro žilinský závod Kia. Firma má kvůli možnému zpoždění výstavby haly náhradní řešení, že by převodovky několik týdnů dovážela z Koreje.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)