Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai se asi nevyhne pokutám za nedodržení stavebních povolení

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Nejvyšší správní soud potvrdil, že společnost Hyundai při budování továrních hal skutečně chybovala.

Automobilka Hyundai se zřejmě nevyhne dvěma půlmilionovým pokutám za budování továrních hal v průmyslové zóně v Nošovicích v rozporu se stavebním povolením.

Nejvyšší správní soud (NSS) nedávno z podnětu Krajského úřadu Moravskoslezského kraje vrátil spor o pokuty za postup při výstavbě převodovkárny a lisovny se svařovnou ke Krajskému soudu v Ostravě. Ostravští soudci v roce 2009 rozhodnutí o pokutách zrušili, podle NSS to byla chyba, zjistila dnes ČTK z databáze rozhodnutí.

Krajský soud v Ostravě v roce 2009 uvedl, že úřední rozhodnutí o pokutách a jejich výši jsou nepřezkoumatelná. Podle NSS ale úředníci svá rozhodnutí odůvodnili správně a dostatečně.

"Správní orgány při určení výše ukládané pokuty zohlednily nezbytná zákonná hlediska, z jejich rozhodnutí je pak zřejmé, které konkrétní skutečnosti vzaly při určení výše pokuty za podstatné a jakým způsobem je hodnotily," uvedl senát s předsedkyní Ludmilou Valentovou v rozsudku, který se týká převodovkárny.

NSS také potvrdil, že společnost Hyundai při budování továrních hal skutečně chybovala. "Je zjevné, že v daném případě byla stavba realizována nejen v rozporu se stavebním povolením, ale také v rozporu s územním rozhodnutím, neboť došlo ke změně půdorysných rozměrů jednotlivých objektů stavby a ke změně jejich umístění," uvedl tentýž senát v rozsudku o lisovně a svařovně.

Společnost Hyundai Motor Manufacturing Czech ve snaze zkrátit dobu výstavby celé průmyslové zóny podle zjištění stavebního úřadu v Dobré na Frýdecko-Místecku nezákonně měnila nejrůznější parametry svých stavebních objektů. Firma nečekala na souhlas stavebního úřadu a změny staveb oproti schválenému projektu nejdříve fakticky provedla, a teprve poté o nich informovala.

Stavební úřad za to automobilce postupně uložil několik pokut a nezákonné stavby dodatečně povolil. Za své počínání firma sklidila kritiku ekologů.

Automobilka Hyundai v Nošovicích patří k nejvýznamnějším zahraničním investicím v Česku. Loni vytvořila zisk 109,6 milionu dolarů, tedy zhruba 1,89 miliardy korun. Je to první rok, kdy český závod jihokorejské společnosti po rozjezdu výroby v roce 2008 skončil v kladných číslech. Předloni měl ztrátu 90,7 milionu dolarů (1,564 miliardy Kč).

Nošovický závod loni vyrobil 200.135 aut, čímž meziročně zvýšil produkci o 70 procent. Letos firma v Česku počítá s dalším růstem výroby a najetím na roční výrobní kapacitu 300.000 aut. Výrobu v Nošovicích automobilka zahájila v listopadu 2008. Celková investice do výstavby závodu přesáhne 25 miliard korun.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)