Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai výrazně zvýšil zisk, čeká se další růst (výsledky za 2. čtvrtletí)

Dan Vořechovský
Diskuze (10)
Zejména silná poptávka na domácím trhu pomohla korejské automobilce Hyundai k výraznému nárůstu zisku ve druhém čtvrtletí tohoto roku. Růst zisku se očekává i v druhé polovině roku.

Korejská automobilka Hyundai Motor dosáhla ve druhém čtvrtletí tohoto roku čistého zisku ve výši 611,5 miliard wonů (666 milionů dolarů), což je o 52 procent více než ve stejném období loňského roku, a výrazně tak překonala očekávání 11 analytiků dotázaných agenturou Reuters, kteří očekávali zisk ve výši 506,5 miliard wonů. Pro korejskou automobilku je to první nárůst čtvrtletního zisku za jeden a půl roku. Hyundai ve sledovaném období utržil 8,03 bilionu wonů (8,7 miliard dolarů), což znamená meziroční nárůst o 15 procent. Za dobrými výsledky stojí rostoucí prodeje na domácím trhu (zejména modelů Grandeur a Sonata a nové Elantry prodávané v Koreji jako Avante), úspora nákladů a v nemalé míře také zisky z derivátových obchodů vázaných na akcie automobilky Kia. Hyundai by letos rád na nákladech ušetřil 1 bilion wonů (1,09 miliardy dolarů).

Analytici očekávají, že se čistý zisk automobilky ve druhé polovině tohoto roku meziročně zvýší o 12,8 % na 868 miliard wonů. Nárůst očekávaného zisku pramení zejména z předpokládaného oživení korejské ekonomiky, které by mohlo nadále zvýšit poptávku po luxusnějších modelech jako je Grandeur. Analytici na druhou stranu upozorňují na některá hrozící rizika, mezi která patří možné stávky korejských odborářů, won posilující vůči dolaru nebo stále tvrdší konkurence. Hyundai navíc ve druhém čtvrtletí zaznamenal výrazný pokles prodeje na rychle rostoucím automobilovém trhu v Číně.

Za celé první pololetí vykázal Hyundai čistý zisk ve výši 918,9 miliard wonů, což znamená meziroční nárůst o 23 procent. Za stejné období prodal Hyundai 840 722 vozů, tedy o 1,2 procenta více než v prvním pololetí loňského roku. V samotném druhém čtvrtletí činily prodeje 453 259 kusů, což znamená meziroční nárůst o 10 procent.

Dan Vořechovský
Diskuze (10)
30. 7. 2007 09:58
Re: Vela clankov...
Viac-menej mas pravdu, akurat ja napriklad citamvsetko a tie clanocky sem nasypali jeden za druhym, tot cela podstata mojej drobnej nespokojnosti... ;-)
i30 som si este neskusil, ani sa velmi nehrniem, plus minus ocakavam to iste ako cee´d, pochybujem, ze vacsina beznych soferov zisti nejake rozdiely v naladeni podvozka...Velke mnozstvo dielov maju s cee´dom uplne zhodne, ceny su tiez cca rovnake - osobne dost nechapem tento tah, Rio sa u nas predava len patdverove, Accent iba stvordverovy sedan, aby sa nebili dva modely koncernu, a v pripade cee´d a i30 uplne vpohode vrhnu na trh takmer identicke auta...divne.
30. 7. 2007 06:35
Vela clankov...
Tolko kratkych clankov o tom, ako si vedie ta ktora automobilka. Pri citani tohto (piaty v poradi?...Hyundai, Renault, Ford, Nissan, Honda) uz ma chytaju driemoty. A to nepocitam tie predtym( Skoda, KIA, PSA, Volkswagen). Nestacilo napisat jeden obsiahlejsi putavy clanok o vsetkych? :no: