Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Indická Tata má zájem o další značku. Kdo by mohl doplnit Jaguar a Land Rover?

David Bureš
Diskuze (8)
Automobilka Tata je od roku 2008 vlastníkem britského výrobce Jaguar Land Rover. Nyní má zájem o další nákup. Jaké možnosti se nabízejí?

Tata patří mezi největší indické výrobce automobilů, v evropském prostředí je ale spíše známá jakožto vlastník britské automobilky Jaguar Land Rover. Tu vlastní od roku 2008 a pod jejím vedením se britské firmě daří. Nyní se zdá, že by Jaguar a Land Rover mohla v koncernu Tata doplnit další značka. Indové se totiž poohlíží po nové akvizici.

V tuhle chvíli není jasné, o jakého výrobce by Tata měla zájem. Zdroje obeznámené se situací nicméně tvrdí, že vedení firmy jedná o možnostech nákupu nové značky, aby koncern diverzifikoval svoje portfolio. Přitom je ale zvažován nákup nějakého luxusního výrobce, s nímž má prostřednictvím Jaguaru a Land Roveru své zkušenosti.

V takovém případě by se nepochybně nabízela některá z italských značek koncernu Fiat Chrysler Automobiles. Ten by podle některých zpráv mohly opustit značky Alfa Romeo a Maserati, které by se mohly stát samostatnými subjekty jako dříve Ferrari.

Některá ze severoitalských automobilek ale není jediným řešením. Tata se údajně poohlíží také po nadějných start-upech zabývajících se elektromobily, což by v době rostoucího důrazu na elektrický pohon byla mnohem důležitější investice než nákup některé zavedené značky, která strádá. Na prodej by mohla být třeba firma Lucid Motor, která podle zpráv z léta jedná o svém prodeji s Fordem. Lucid je zajímavý vývojem elektromobilu Air, který chce konkurovat Tesle Model S.

Tata má navíc dostatek financí pro takovou transakci. Ke konci června měla 397,6 miliardy rupií v hotovosti (v přepočtu asi 134 miliard korun), což bylo o 87 % více než před rokem. Peníze sice jsou určeny pro vývoj nových produktů, techniky i rozšíření výroby, zároveň se ale firma údajně nebrání poskytnout finanční pomoc potenciální akvizici.

Tak se nechme překvapit, jak to celé dopadne a zda Tata nakonec někoho opravdu koupí. Oficiální zdroje z automobilky totiž zatím zprávy o nákupu další značky nechtějí komentovat. Její akvizice Jaguar Land Roveru se nicméně povedla, a tak může být pro prodávající ideálním zájemcem.

David Bureš
Diskuze (8)
Avatar - T613
27. 9. 2017 18:27
Re: Je to jasne !
Lancia má z dovolením velký pšouk. A znají ji krom Italů leda nostalgici.
Avatar - wakantanka
27. 9. 2017 11:08
Re: Je to jasne !
To síce je, ale mohlo by tam zafungovať zdieľanie platforiem a techniky od Jaguaru. Navyše Lancia má Y, drahé malé auto, ktoré minimálne v Taliansku stále funguje.
Avatar - T613
27. 9. 2017 09:01
Re: Je to jasne !
od koncernu FIAT má smysl odkoupit leda Alfu nebo Mase.. Lancia je mrtvá značka
27. 9. 2017 04:29
Re: Je to jasne !
Tata je obchodník a průmyslník, ne i.diot ;-)
Avatar - Jaros71
27. 9. 2017 00:39
Re: Je to jasne !
Z koncernu Fiat tak možná jedině Lancia..