Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Infiniti modernizuje řady Q50 a QX60

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Luxusní divize japonského Nissanu mohutně modernizuje. V Detroitu se objeví Q50 s novým třílitrovým turbem a faceliftovaný crossover QX60.

Q50 se chlubí hlavně radikální revizí nabídky motorů, atmosférický vidlicový šestiválec 3,7 l je historií. Sériové verze ostrého konceptu Q50 Eau Rouge se asi nedočkáme. Musíme tak vzít zavděk největší novinkou pod kapotou sedanu, a tou je třílitr V6 série VR se dvěma turby a 224 kW/6400 min-1 a 400 N.m dostupných mezi 1600 a 5200 otáčkami. Ale to ještě není vše, paleta se proměnila a špičku představuje verze s 298 kW a 475 newtonmetry ve stejných rozmezích. Má navíc vlastní koncovky výfuku a devatenáctipalcová kola s run-flat pneumatikami. Turbína točí až 220 tisíc min-1, časování ventilů podporuje nový elektromotor.

Nová Q50 se vizuálně nezměnila, ale do nabídky přibyl dále turbodmychadlem přeplňovaný čtyřválec 2,0 l (155 kW a 350 N.m) původem od Mercedesu. Hlavně pro Spojené státy je určen hybrid s hliníkovým tříapůllitrovým vidlicovým šestiválcem, elektromotorem a lithium-iontovými akumulátory s kombinovaným výkonem 268 kW. V Evropě zase určitě nepřijdeme o turbodiesel 2,2 l naladěný na 124 kW.

Standardem zůstává sedmistupňový automat s páčkami pod volantem pro manuální řazení a příplatkem čtyřkolka. „Řízení po drátech“ alias Direct Adaptive Steering druhé generace se lépe přizpůsobuje řidiči a má optimalizovanou logiku, úpravami prošlo nastavení podvozku, nové jsou stabilizátory a verze Sport mají aktivní zavěšení Dynamic Digital Suspension, které se právě pojí s řízením DAS. Disponuje také pěticí nastavení: volbami Standard, Snow, Eco, Sport a nově i Sport+. Výbava je bohatá, s balíčkem Premium Plus obsahuje infotainment InTouch s navigací, elektricky nastavitelný volant a loketní opěrku vpředu, dělené a sklopné zadní sedadlo, vyhřívaná ta přední a dokonce volant.

Velký pětimetrový sedmimístný crossover QX60 se v Evropě koupit oficiálně nedá, byl vyvinut jen pro USA a tam se také vyrábí. Jde o bývalou řadu JX a technické dvojče Pathfinderu, byť jinak oděné. Provedení pro příští rok dostalo novou příď, má světla s bixenony, denními diodami a dokonce mlhovky jsou LED, změnily se i boční blikače a koncové reflektory. Na střeše trůní anténa se žraločí ploutvičkou. Barev karoserie najdeme v katalogu sedm včetně dvou modrých, černé, bílé a zelené. Zvětšil se podíl chromu, v lépe odhlučněné kabině najdeme luxusnější měkčené materiály, jiný volič variátoru CVT, u Infiniti předělali i třízónovou samočinnou klimatizaci a přidali další USB zdířky.

Nabídka motorů i nadále obsahuje dva agregáty. Zážehový atmosférický vidlicový šestiválec 3,5 l vyvine 197 kW/6400 min-1 a 336 N.m/4400 min-1. V USA nesmí chybět hybrid, který skončil u Nissanu, ale Infiniti jej hodlá nabízet dál. Kombinace kompresorového čtyřválce 2,5 l a elektromotoru dává 186 kW a 320 N.m, napájejí ho lithium-iontové baterie. Obě varianty mají buď pohon přední nápravy, nebo všech kol, pohonné jednotky jsou uloženy v kapalinových silentblocích, aby se zmírnily jejich vibrace.

Změnám neušel ani podvozek a řízení, šasi dostalo nové tlumiče a pružiny a elektrický posilovač jinou charakteristiku, takže se prý zlepšila ovladatelnost a zmírnilo naklánění v zatáčkách, taktéž software stabilizace VDC prošel modifikací. Volant má mezi krajními polohami jen 2,9 otáčky a řízení tuhne v závislosti na rychlosti. Čtveřice předdefinovaných režimů nese názvy Standard, Sport, Eco a Snow. V nabídce bezpečnostních systémů najdeme ochranu před kolizemi zepředu i zezadu včetně samočinného nouzového brzdění i detekci chodců, při parkování pomůže čtveřice kamer s ptačí perspektivou.

Nové modely tedy uvidíme nejdříve v Motor City, kde se navíc představí i sériová podoba kupé Q60.

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Avatar - pelikoš
17. 12. 2015 19:51
skvělý
jen houšť a větší kapky.. :yes:
Avatar - Verny_2013
16. 12. 2015 16:29
QX60
Ještě že jde ta QX60 jen na americký trh.Ta roztodivná zadní část z profilu se opravdu "povedla". Ale aspoň mi to vyloudilo škodolibý úsměv na tváři. >:-[]