Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Inovovaná Škoda Superb: Víme, kdy dorazí a co přiveze

David Bureš
Diskuze (98)
V nadcházejícím modelovém roce Škoda vylepší výbavu své vlajkové lodi. Chystá se také modernizace Citigo a Rapidu.

Třetí generace Škody Superb je s námi od roku 2015, přičemž na domácím trhu je aktuálně velice úspěšná. Její prodeje meziročně rostou, za loňský rok je dokonce čtvrtým nejprodávanějším modelem na trhu. Přesto výrobce neustává v inovacích a Superb mírně vylepší i pro nadcházející modelový rok.

Jestliže pro aktuální modelový rok Superb dostal progresivní řízení pro vybrané modely, nové bezrámové vnitřní zpětné zrcátko s automatickým cloněním a další spíše kosmetické změny (více o nich zde), v nadcházejícím modelovém roce 2018 se máme dočkat výraznějších úprav.

Ze zákulisních zpráv vyplývá, že Superb letos dostane hned několik prvků představených poprvé v Kodiaqu. Hlavními novinkami přitom mají být multimediální systémy převzaté z nového SUV. To by znamenalo, že se i Superb dočká modernizované obrazovky doplněné nikoliv konvenčními tlačítky jako dosud, ale dotykovými plochami. Velikost displeje by ale měla zůstat na maximálních osmi palcích, zatímco taková Octavia má v rámci letošního faceliftu až 9,2palcovou obrazovku.

Z Kodiaqu bude převzata také volicí páka pro vozy s převodovkou DSG. Nová hlavice bude širší než ta aktuální, díky čemuž si řidič o ní bude moci opřít ruku, pokud bude právě ovládat klimatizaci nebo další systémy. Zatím nepotvrzený, ale velice reálný, je příchod plně diodových světel.

Důležitou novinkou bude i digitální přístrojový štít, který už známe z několika modelů mateřského Volkswagenu. Škoda zatím tento stále častější prvek (vedle Volkswagenu ho nabízí i Audi nebo Peugeot) nenabízí.

Superb modelového roku 2018 vstoupí do výroby ve 22. kalendářním týdnu letošního roku, což odpovídá přelomu května a června. Někdy v té době bychom se měli dozvědět bližší podrobnosti o inovovaném autě. Vedle výše uvedených novinek se spekuluje také třeba o sedmistupňovém DSG pro turbodiesel 2.0 TDI (140 kW), které by nahradilo dnešní šestistupňovou dvouspojkovou převodovku.

Přestože Superb modelového roku 2018 dostane několik důležitých novinek, stále se jedná jen o tzv. modelovou péči, kterou vozy mladoboleslavské značky procházejí každý rok. Naopak zásadní modernizace a tedy „plnohodnotný“ facelift je údajně naplánován pro Citigo a Rapid, které budou následovat po již představené modernizované Octavii. Na konci roku pak dorazí i nová generace Yetiho.

David Bureš
Diskuze (98)
Avatar - O5kar
10. 1. 2017 08:37
Re: Pros and cons
Vyobrazená Škodovka RZ 3SZ1807 je Superb SportLine 2,0 STI, 280k. Je to verze pro novináře s DSG, 4x4, progresivním řízením, sníženým podvozkem, aktivními tlumiči, 19" ráfky, spec. barvou a spoustou jiných fičur, jejíž cena šlape na 1,2 mega. Můžeš si koupit i cenově odlehčenou za 1,03 mega.
Avatar - O5kar
10. 1. 2017 08:24
Re: nič v zlom
Česká Škodovka? Koncem loňského roku, byl v TV rozhovor s Martinem Jahnem. Redaktor m. j. zabrousil do Česko - Čínských vztahů, když teď Škoda rozšiřuje své pozice v Číně. Na otázku, jak Číňané vnímají negativistické postoje České veřejnosti proti Číně, mu odpověděl, že on pracuje pro Německou firmu Volkswagen. Redaktor měl myšlenkovou pomlku a potom prohlásil, ano rozumím. A dál se blbě neptal.
Avatar - Barry Lyndon
9. 1. 2017 17:53
Re: Pros and cons
1. žádný TDI není slušný
2. světlá výška stačí 99,6 % potenciálních zákazníků (z nich si x % auto ještě sníží), kvůli 0,4% (Ádové a spol.) nebudou dělat nějakou odpornou vysokou kozu.
3. současná kola jsou vzhledově právě tak akorát. Předchozí velikost ze čtyřkového Golfu (typicky 205/55R16) už byla na střední třídu malá a koncern tím ztrácel na konkurenci (Mondeo a Insignii).

Byla by sranda vidět ideální auto podle Ády. Představuju si něco jako UAZ s dieselem (max Euro 1) a koly z Felicie 165/70 R13. :-)
Avatar - LEGOPARK
9. 1. 2017 17:44
Re: Facelift Fabia
To ze o tom nie je rec na ceskych weboch neznamena, ze to neexiatuje. Pozrite nemecke portaly a tam mate uz aj maskovanu faceliftovanu Fabiu. Pride v priebeho tohto roka. Vsetci to vedia, len cesi nie.
Avatar - MDK
9. 1. 2017 16:20
....
Hustopřísná krutokára pro šechny vostrý menežery a family babyboom kombi pro ty co ho neumí včas vytáhnout. Simply Cleaver.