Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Iveco a Consorzio Italio Biogas: Dohoda o alternativních palivech

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Iveco a Consorzio Italio Biogas (CIB), dvě italské společnosti, které se zabývají snižováním emisí výfukových plynů, odhalily podrobnosti ohledně spolupráce na podpoře využívání alternativních paliv.

Konference Stati Generali del Biogas zaměřená na bioplyn, jejíž druhý ročník byl pořádán v Římě se stala místem, kde společnosti Iveco a CIB oznámily zahájení spolupráce v oblasti alternativních paliv.

Hlavní pozornost se přitom zaměří právě na bioplyn, který se ve variantě užívané pro pohon motorových vozidel označuje jako biometan. Toto palivo může být podle materiálů společnosti Iveco bez dalších nákladů na úpravy pohonného systému použito ve vozidlech připravených pro spalování zemního plynu.

Dohoda mez Iveco a CIB se mimo jiné vztahuje i na vývoj a dodávky vozidel schopných spalovat zemní plyn a biometan podnikům spadajícím nebo spolupracujícím s konsorciem. Vozidla Iveco v provedení CNG umožňují snížit emise CO2 o dalších 10 až 100 %, jsou-li poháněna biometanem.

Spolu s informací o dohodě připomíná Iveco směrnici 2009/28/ES o podpoře využívání energie z obnovitelných zdrojů. Ta stanovuje společný rámec pro podporu energie z obnovitelných zdrojů a závazné národní cíle, pokud jde o celkový podíl energie z obnovitelných zdrojů na hrubé konečné spotřebě energie a podíl energie z obnovitelných zdrojů v dopravě.

Směrnice stanovuje závazný cíl snížení emisí nejméně o 10%, kterého musí být dosaženo všemi členskými státy, a odkazuje na zvýšení podílu biopaliv v dopravě (snížení spotřeby benzínu a motorové nafty) do roku 2020.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)