Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Iveco New Stralis XP snižuje provozní náklady i emise CO2

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Iveco hodlá s New Stralis XP dále posílit svou strategii, jejímž cílem je snížit zákazníkům celkové výdaje na vlastnictví vozidla (TCO - total cost of ownership).

Iveco New Stralis XP vychází z modelové řady Stralis Hi-Way, jejíž premiéra se odehrála v roce 2012 a využívá z ní jen to nejlepší v čele s její kabinou a systémem vysoce účinné selektivní katalytické redukce (HI-SCR), vyvinutým pro úpravu výfukových plynů motorů Euro VI.

Přepracovaní se pak dočkalo pohonné ústrojí a nové jsou elektrické a elektronické systémy, zadní náprava a její zavěšení. Iveco New Stralis XP pak má vedle již zmiňovaného HI-SCR disponovat i nejnovější generací GPS prediktivního systému a řadou nových a inovativních funkcí pro maximalizaci spolehlivosti a snížení spotřeby paliva, emisí CO2 i celkových nákladů na vlastnictví vozidla.

Všechna provedená vylepšení a nové funkce mají podle oficiálních materiálů automobilky stát za úsporou paliva až o 11 %, zatímco nové služby mají přispět k provozním úsporám ve výši až 3 %. V případě celkových nákladů na vlastnictví má jit u vozidel provozovaných v dálkové přepravě o úspory ve výši až 5,6 %.

Na výrazném snížení spotřeby a provozních nákladů mají velký podíl inteligentní pomocné funkce, které automaticky odpojí nebo převedou do úsporného režimu systémy, které nejsou v danou chvíli potřeba.

Významným pomocníkem je i prediktivní systém Hi-Cruise, který využívá dat z GPS a podle nich ovládá součásti pohonného systémy, jako je řazení nebo tempomat. Na snižování spotřeby a emisí CO2 má svůj nezanedbatelný podíl i 12-ti rychlostní automatizovaná převodovka HI-TRONIX, omezovač rychlosti a točivého momentu EcoSwitch a optimalizovaný převod zadní nápravy a pneumatiky Michelin s nízkým valivým odporem.

Iveco New Stralis ve verzích 480XP a 570XP, určených pro dálkovou dopravu a vybavených přeplňovanými vznětovými šestiválci Cursor 11 o výkonu 353 kW (480 k), resp. Cursor 13 s výkonem 419 kW (570 k), disponuje inteligentním systémem EGR, spolupracujícím s HI-SCR a díky tomu má podle materiálů výrobce dosahovat na dlouhých vzdálenostech výrazné úspory paliva.

Nová generace služeb značky Iveco zahrnuje program TCO2 LIVE, který je pro New Stralis XP standardem. Součástí tohoto programu je mimo jiné TCO2 Smart Report, poskytující podrobné zprávy o spotřebě paliva každého vozidla ve vozovém parku dopravce, zatímco TCO2 Advising Fuel efficiency nabízí poradenství v oblasti snižování spotřeby paliva. K dispozici jsou pak i TCO2 Driving courses, což jsou kurzy úsporné jízdy pod dohledem instruktorů značky Iveco. Právě tyto služby pak mohou přinést další úspory až do výše 3 %.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)