Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar Land Rover expanduje, v roce 2016 otevře továrnu v Brazílii

David Bureš
Diskuze (2)
Po Číně obracejí automobilky svoji pozornost k Brazílii. Jedná se o perspektivní trh, například automobilce Jaguar Land Rover tu letos prodeje rostou o 40 %.

Britská automobilka Jaguar Land Rover v rámci své expanze chystá otevření nových závodů. Naposledy oznámila své plány na výrobu aut v Brazílii, kde do roku 2020 výrobce investuje 750 milionu brazilských realů (cca 6,4 miliard korun).

Brazilská továrna bude postavena ve městě Itatiaia ležícího poblíž Rio de Janeira, které má díky blízkým dodavatelům logisticky výhodnou polohu. Výstavba továrny bude zahájena v polovině příštího roku. První vozy odtud sjedou během roku 2016.

Automobilka zatím neuvedla, jaké modely se budou v Brazílii vyrábět. Mezi nejprodávanější modely této automobilky na brazilském trhu každopádně patří Range Rover Evoque, Land Rover Freelander a Land Rover Discovery.

Závod bude mít výrobní kapacitu okolo 24.000 vozů ročně. Zpočátku tu bude zaměstnáno takřka 400 lidí. Britský výrobce však očekává, že toto číslo se do konce desetiletí zdvojnásobí.

Hlavním úkolem továrny bude pokrýt rostoucí poptávku po vozech Land Rover a Jaguar na jihoamerických trzích. Například v Brazílii Jaguar Land Rover prodal za prvních deset měsíců letošního roku 9.549 aut, což je o výrazných 40 % více než před rokem. Na brazilském trhu automobilka působí více než 20 let, v současnosti tu provozuje 35 prodejců.

Jaguar Land Rover, který je od roku 2008 součástí indického koncernu Tata Motors, v současnosti pracuje na mohutné expanzi. Ve středoanglickém městě Wolverhampton nyní buduje novou motorárnu, která bude od příštího roku vyrábět čtyřválcové motory. Vedle toho ve spolupráci s automobilkou Chery staví továrnu v čínském městě Changshu. Už od roku 2011 se vybrané vozy montují v indickém Puné.

David Bureš
Diskuze (2)
Avatar - Barrichello
9. 12. 2013 15:54
Atila
z týáhle zprávy asi omdlel, protože Jaguary a LandRovery přeci nikdo nekupuje a prodává se jich třetina co kdysi >:D >:D