Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar XE SV Project 8 je opět na Nürburgringu a nabízí svezení

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Jaguar XE SV Project 8 před necelým rokem pokořil německý Nürburgring a letos se na něj vrací. Tentokrát ovšem není v plánu další rekordní čas, ale nabídka svezení pro příznivce rychlosti.

Jaguar na jaře letošního roku spustil službu pojmenovanou Race Taxi. Za tímto výstižným označením ukryla britská značka jízdy ve vozech F-Type SVR a XJR575 s profesionálními závodními jezdci za jejich volanty.

Zájemcům o adrenalinový zážitek se Jaguar nyní rozhodl nabídnout ještě rychlejší svezení, protože do programu Race Taxi zapojil model XE SV Project 8. Ten přitom s časem 7:21,23 představuje nejrychlejší sedan na Nürburgringu.

Novinka v nabídce zážitkových programů značky Jaguar slibuje na okruhu s třiasedmdesáti zatáčkami skutečně nadprůměrnou dynamikou. V některých zatáčkách má na posádky XE SV Project 8 působit přetížení více než 1,3 G a ve slavné zatáčce Karussell se jednat o přetížení až 1,8 G.

Jaguar Race Taxi má být k dispozici až do uzavření závodního okruhu v polovině listopadu letošního roku a následně během sezóny v roce 2019. Zájemci o svezení musí být starší osmnácti let a musí být ochotni zaplatit 199 eur (zhruba 5.165 Kč).

Jaguar XE SV Project 8 pohání kompresorem přeplňovaný zážehový osmiválec spárovaný s osmistupňovou samočinnou převodovkou Quickshift. Název je příznačný, jelikož převodovka zvládá měnit převod za pouhých 200 milisekund. Nejvyšší výkon 441 kW (600 k) je přenášen na všechna čtyři kola. Z klidu na stovku vůz zrychlí za 3,7 sekundy a dosahuje maximální rychlosti přes 320 km/h.

Produkci extrémního sedanu má na starosti divize Jaguar Land Rover Special Vehicle Operations. Zákazníci mají možnost volby jednoho ze dvou provedení, z nichž to první nabízí čtyřmístný interiér, v němž jsou přední sedadla s hořčíkovými rámy, zatímco to druhé je díky ochranné kleci a karbonovým předním sedadlům s čtyřbodovými pásy pouze dvoumístné.

Jaguar nezapomíná připomenout, že produkce modelu XE SV Project 8 je omezena na 300 vozů a jeho cena je ve Velké Británii stanovena na 149.995 britských liber (zhruba 4.320.000 Kč).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)