Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar XJ 2,7D: nejekologičtější luxusní kočár v Británii

Michal Otruba
Diskuze (37)
Jaguar XJ 2,7D je nejekologičtější luxusní vůz na britském trhu. Alespoň to tvrdí Enviromental Transport Association (ETA) ve svém “Průvodci nákupem vozu,“ který vydává každý rok.

ETA ohodnotila ve svém “Průvodci“ 2500 nových vozů, kterým přiradila určitý počet hvězdiček. Jejich počet se odvíjí od poměru mezi výkonem vozidla a dalšími parametry jako jsou emise oxidu uhličitého, spotřeba paliva, hlučnost a bezpečnost. Zákazník tak má k dispozici velmi přehledný seznam vozidel, podle kterého si může vybírat dle zvoleného kritéria.

Naftový model XJ 2,7 s vidlicovým šestiválcem je vyladěn na výkon 152 kW (207 koní) při 4000 ot/min a točivý moment 435 Nm při 1900 ot/min. Jaguar dokázal porazit své konkurenty Mercedes-Benz S320 a BMW řady 7 a zvítězit v kategorii luxusních vozů. Tím jde ve šlépějích menšího modelu X-Type, který ve své kategorii zvítězil v roce 2006.

Porota ocenila především snahu značky Jaguar vylepšit své modely v oblasti CO2 resp. spotřeby paliva díky vývoji dieselových motorů a použití lehké hliníkové karoserie vozidla. Vlajková loď Jaguaru svou úspornost dokázala již loni, když na jedinou nádrž ujela 1000,2 mil, čemuž odpovídá průměrná spotřeba 4,4 l/100 km a 139 g CO2 na ujetý kilometr.

Michal Otruba
Diskuze (37)
Avatar - Pekelná Micinka
27. 4. 2007 22:15
Re: Pekne prezentovany prusvih
:-) :yes: Já to nemyslel tak, že by nebylo co zlepšit, spíš jako, že kdo chce psa bít hůl si najde. Pokud bych vzal to co dotyčný vyjmenoval, a Mondeo má k dispozici ventilované sedačky, pak by asi stálo za zamyšlení, proč nejsou dostupné i pro XJ. Nezkoumal jsem nabídky, vycházím z toho co bylo řečeno. Startovaní knoflíkem mi nevadí, vlastně se mi i líbí. Aspoň nic nevysí u volantu. :-)
Avatar - Pekelná Micinka
27. 4. 2007 18:11
Re: Pekne prezentovany prusvih
Souhlas. Jízda se dá užít i bez serepetiček, mapy už znali snad ještě před kristem, kvalitní audio v Jagu je, nebo se dá připlatit. Nevidím nic, co bych XJ vytknul (až na ten facelift, ale to je jiné téma). BTW. ten systém na opouštění pruhu, o to se stará ten ACC, aspoň podle toho co píšou, jsem to tak pochopil. Ptám se protože ty jistě víš víc. ;-)
Avatar - Pekelná Micinka
27. 4. 2007 13:46
Re: Pekne prezentovany prusvih
Tak když už nic jinýho, tak objednávat si V12 v době, kdy ho továrna nenabízí... To si musí ukazovat trochu na čelo, když takhle přijdeš do "obchodu". Aktivní tempomat - Jaguar nabízí Přizpůsobivý tempomat (ACC). Čemu říkáš komfortní startování? Myslíš tlačítkem? Nebo na dálku? Jaguar vždy stál mimo německý "mainstream", takže to, že některé technologie nemá ještě neznamená, že je horší. Navíc ten kdo se chce v XJ pořádně svézt, ten volí R benzín. Tomu komu stačí "normálně jezdit" a má potřebu dieslového motoru, pro toho je V6 2.7l. To, že to není osmiválec, nebo že nemá větší objem neznamená, že by XJ mělo jezdit hůř. A snaha hledat v něm konkurenci pro V8 je zbytečná, on prostě nemá konkurovat. Je tu a buď ho bereš nebo ne.
Avatar - Pekelná Micinka
27. 4. 2007 11:36
Re: Pekne prezentovany prusvih
Ty seš nejdokonalejší šašek! >:D >:D >:D :yes:
26. 4. 2007 20:33
Re: A tohle je ekologický???
Jo tohle jó >:D >:D