Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Newport Convertible Engineering: Jaguar XJ jako pětimetrový kabriolet

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
Kalifornská společnost Newport Convertible Engineering (NCE) se věnuje výrobě kabrioletů od roku 1983. Novinkou v nabídce je čtyřdveřový Jaguar XJ s plátěnou střechou.

Jaguar XJ se ve své současné generaci představil v roce 2009. Zákazníci mohou vedle pohonných jednotek vybírat i ze dvou délek rozvoru náprav. Standardní provedení má 3.032 mm a prodloužená verze 3.157 mm. Obě verze mají vždy uzavřenou čtyřdveřovou karoserii.

To platí pokud zamíříte přímo k prodejci značky Jaguar, ale u společnosti NEC vám od letošního roku nabídnou alternativu v podobě kabrioletu. Za základ pro přestavbu slouží XJ s prodlouženým rozvorem náprav a celkovou délkou 5.247 mm.

Kalifornský úpravce při přestavbě odstraní pevnou střechu, C-sloupky, zadní okno a rámy bočních oken. Zachovány jsou dva páry dveří i B-sloupek, z nějž je vytvořen rám zvyšující tuhost a chránící posádku při převrácení.

Pro zachování tuhosti skeletu karoserie navrženého původně jako uzavřené konstrukce jsou podlaha a boky v zadní části vozu dodatečně vyztuženy. Vzhledem k využití hliníkových slitin použitých i na původní platformu se hmotnost kabrioletu zvyšuje jen o 18 kg.

Před nepřízní počasí může cestující na předních i zadních sedadlech ochránit elektricky ovládaná třívrstvá plátěná střecha. Ta je ve složeném stavu uložena za opěradlem zadního sedadla a údajně nezmenšuje objem zavazadlového prostoru.

Cena přestavby Jaguaru XJ na čtyřdveřový kabriolet se pohybuje okolo 50.000 amerických dolarů (zhruba 860.000,- Kč). Kompletní vůz s tříletou zárukou nabízí společnost NEC za 130.000 amerických dolarů (přibližně 2.240.000,- Kč).

Jaguar XJ není v nabídce společnosti NEC jediným čtyřdveřovým kabrioletem. Zákazníci této firmy se nechávají plátěnou střechu namontovat například na Chrysler 300, Cadillac CTS, Range Rover, Mercedes-Benz třídy S a k novinkám letošního roku patří BMW X6.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
Avatar - Stejsn
16. 8. 2011 12:10
čtyřdvéřové
peklo :no:
15. 8. 2011 15:43
link
[odkaz]
15. 8. 2011 15:41
tak tohle jo!
Parada, je super, ze se najdou firmy, ktere jsou schopny tyto nadherne auta posunout jeste dale! Od urcite doby pro me existuji pouze kabriolety. Ovsem uznavam, ze to neni pro kazdeho a ne kazdy se k tomu nekdy propracuje >:D
Avatar - Pekelná Micinka
15. 8. 2011 13:47
Re: Ostudné
No v detailech... až na tu střechu, hnusnou, je to normální XJ. Škoda, že je vzadu tak zvednuté, současná bolest většíny aut je u XJ zvláště patrná. Zadní světla se ale ke convertible, resp. k pontonu bez střechy docela hodí. Zkrátka, škoda, že karoserie musí být skloněná vpřed, to se k otevřenému vozu, Jaguaru o to víc, nehodí.
Avatar - Ham.
15. 8. 2011 13:35
Ostudné
je to neforemné, v detailech špatně zpracované, jako celek působí zoufale. Jaguar by jim měl okamžitě zakázat výrobu, to jen kazí image značky a dělá ostudu.