Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak přimět řidiče dodržovat rychlost? Platit jim, ukázala studie

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (32)
Výzkum provedený v USA zjistil, že řidiče lze přimět k dodržování povolené rychlosti pozitivní motivací v podobě finanční odměny.

Podle vládních statistik zemře při nehodách způsobených nepřiměřenou rychlostí okolo 12.000 Američanů ročně. Úřady se proto snaží přimět k řidiče k dodržování povolených rychlostí mnoha různými způsoby.

Vedle konvenčních řešení v podobě ukazatelů vaší aktuální rychlosti, policejních hlídek nebo měření rychlosti skrytými radary a následného pokutování za překročení rychlosti nabízejí severoameričtí odborníci na dopravu nový způsob, jak přimět řidiče k dodržování rychlosti.

V rámci výzkumu financovaného Národním úřadem pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA) bylo vybrané skupině řidičů do vozu instalováno zařízení na bázi GPS, které sledovalo rychlost vozu.

Řidičům účastnícím se experimentu bylo slíbeno, že na konci každého týdne dostanou 25 amerických dolarů, jestliže budou dodržovat povolené rychlosti. Za každé překročení rychlostního limitu o pět až osm mil za hodinu ztratili z této částky 3 centy a při překročení rychlosti o devět a více mil za hodinu to bylo 6 centů.

Tento systém motivoval řidiče k dodržování povolených rychlostních limitů, mnohem lépe než tradiční prostředky v podobě radarů a pokut. Podle zástupců NHTSA bylo téměř odstraněno překročení rychlosti o devět a více mil v hodině. Někteří řidiči si navíc z celého experimentu udělali hru a snažili co nejméně překračovat povolené rychlosti, k čemuž je motivovala finanční odměna.

Podle NHTSA by mohly v budoucnosti například pojišťovny nabízet svým zákazníkům služby založené právě na tomto systému. Řidiči by od nich dostali sledovací zařízení a v závislosti na své jízdě by mohli získávat slevy na pojištění a podobně.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (32)
26. 6. 2012 00:26
Re: Opačně
:), nemyslím si že něco podobného v ČR vznikne(velké náklady na majitele aut-vemte co let trvalo zavedeních zimních pneu a přesto nejsou 100%povinné), to už se mnohem více bojím černých skříněk, o kterých se už jedná, že by se do nových aut montovali, takže piráti budou muset do starších aut(později vraků). Navíc GPS obsahuje jenom polohu v danném čase(žádné info kdo v dannou chvíli řídil, záběry z kamery, senzory přetížení, natočení kol, ...), takže si umím představit že by češi rychle přišli na to jak se z toho vykecat :)))
Avatar - ManInBlack
25. 6. 2012 17:31
Re: Opačně
Smaž to, nebo se toho někdo chytne!
25. 6. 2012 11:37
Opačně
A co kdyby vzniknul zákon, který by nařizoval každému složit zálohu, ze které by mu za každé překročení rychlosti strhávali. To by všichni taky jezdili předpisově :))))

Jaka verze je pravděpodobnější, že u nás vznikne??? :-)
Avatar - Hafol
24. 6. 2012 19:34
Hrůza
Dovede te si představit, co by se našlo šetřílků a jak by brzdily provoz za pár korun. :-) :no: >:-[]
23. 6. 2012 15:59
Platba
V nasich zemepisnych sirkach sa to implementuje prave opacne.
Clovek u nas si sam predplati kredit, ktory moze minut na prekrocenie rychlosti a nad ramec toho vyfasuje krasny malus aspon 1Eur/3kmh od "operatora", ktory si mazdy mesiac doplati na policii.