Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak zlepšit zrychlení vozu, aniž mu zvýšíte výkon? Máme jednoduchý tip!

Tomáš Dusil
Diskuze (8)
V Americe dostali zase jednou dobrý nápad. Doma to ale asi nezkoušejte.

Video se připravuje ...

Ke snížení hmotnosti daného modelu automobilky obvykle používají stejné triky. Mezi ně patří především vypuštění některých prvků výbavy, které pro jízdu nepotřebujete. Dříve to bylo třeba autorádio či klimatizace. V extrému se šlo cestou tenčích skel a jiných ústupků.

Pokud ale chcete snížit hmotnost vozu skutečně razantně, musíte zajít až do extrému. Jako v případě redaktorů youtubeového kanálu TheHoonigans. Ti si vzali do parády starší Ford Crown Victoria ve verzi P71. Jde o označení vozu coby „Police Interceptor“ z let 1998 až 2009, hojně využívaného americkou policií, jak ostatně mnozí vědí při jen pouhém sledování amerických akčních filmů. Technicky se jedná ještě o plnotučnou „ameriku“ s rámovým podvozkem a poháněnou tuhou zadní nápravou. Auto je tedy velmi robustní a jistě i to je důvod, proč bylo u policie v USA tak oblíbené.

V sériovém stavu je Crown Victoria docela těžké auto, když váží přibližně 1860 kg. Tvůrci z TheHoonigans snižovali hmotnost auta tím, že z něj prostě odebírali komponenty. A sice postupně. Hmotnost tak snižovali nejprve o 136 kg, dále o 272 kg a pak o 362 kg. Jenže stále to nebylo ono. Nakonec se dieta zastavila na neuvěřitelných 456 kg. V konečné fázi je však auto skutečně vhodné jen pro sprinty na uzavřené, například letištní ploše. Vždyť nemá boční dveře ani kapotu motoru a zavazadelníku.

A o kolik je takto odlehčená Crown Victoria při sprintu rychlejší než původní policejní vůz? Sprint na osminu míle (200 metrů) zvládá sériové auto za 10,79 sekundy, auto upravené snížením hmotnosti zvládne stejnou vzdálenost ujet za 10,32 sekundy. Spíše než slova se raději podívejte na přiložené video od TheHoonigans.

Tomáš Dusil
Diskuze (8)
22. 9. 2018 17:31
aerodynamika
Myslim že kdyby tam dveře a kapotu nechali, tak by to dopadlo i líp, protože bez dveří je auto aerodynamicky docela na nic
Avatar - Drag-On
10. 9. 2018 07:36
Re: nic moc
Tak aerodynamický odpor tiež robí svoje. Lebo inteligenti, keď odobrali dvere a nechali tam iba dieru, tak aerodynamike veľmi nepomohli...
Avatar - Beefcake
9. 9. 2018 23:47
Re: nic moc
Vdaka redakcia za "jednoduchy" tip.
Avatar - beibej
9. 9. 2018 19:33
dost jim toho na autě ještě zbylo
třeba nárazníky, světla, zadní i přední okno. Mohli taky říznout střechu a tak. Jít prostě víc do extrému. Jinak asi větší rozdíl může udělat reakce při startu.
9. 9. 2018 18:31
Re: nic moc
Absolutně nechápu. Zhoršení dynamických schopností auta jsem schopen odhadnout i při plně naloženém autě vs jen řidič. Když jsme to měřili, dělalo to minimálně 0.8-1 sekundu.
Jinak zrychlení lze dosáhnout i změnou velikosti disků...