Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jedním z majitelů LaFerrari je nově i Lewis Hamilton

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
Lewis Hamilton má pořád v soukromé garáži místo a nouzí o peníze dvojnásobný šampion formule 1 také netrpí. Aktuálně si koupil další skvost do sbírky: LaFerrari.

Koupě LaFerrari se zdá být paradoxem vzhledem k tomu, že Britovým zaměstnavatelem je trojcípá hvězda, respektive stáj s oficiálním názvem Mercedes-AMG Petronas Formula One Team. Jenže dvojnásobný šampion královny motoristického sportu si to evidentně může dovolit.

Přitom první titul získal v roce 2008 za volantem McLarenu MP4-23 a Ron Dennis mu za něj slíbil starší silniční, ale supervzácný F1 LM s dvanáctiválcem BMW. Těch bylo vyrobeno jen pět. Jenomže se jej nakonec nedočkal, protože s tehdejším týmovým kolegou Heikkim Kovalainenem nevybojovali Pohár konstruktérů, který získalo Ferrari. A lišák Ron ještě nakonec změnil podmínku na tři jezdecké tituly v McLarenu. Lewis ji nedodržel, už stáj z Wokingu nereprezentuje. Druhý nejvyšší vavřín mu patřil loni v kokpitu Mercedesu W05... a jeho zakázková Zonda 760 LH má přece dvanáctiválec AMG spojený s šestistupňovou manuální převodovkou. Pagani ji postavil speciálně pro něj.

Pořízení jednoho ze 499 hybridních hypersportů z dílen největšího rivala je však trochu překvapením. I když Untertürkheim Ferrari na silnicích v tomto směru momentálně nekonkuruje. Zatímco třeba McLaren ano... Takže pilot určitě dostal svolení od současného šéfa Toto Wolffa, že si může koupit co chce a stávající platnou smlouvu tím nijak neporušuje.

Také LaFerrari má před zadní nápravou motor V12 objemu 6,26 l, spojený ovšem s elektromotorem a systémem KERS. Výsledných 708 kW a minimálně 900 N.m přenášených sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou jen dozadu bude jistě pilotovi ke štěstí v soukromí stačit. Maximální rychlost přes 350 km/h beztak běžně nevyužije.

S novým monopostem Mercedes W06 vyhrál Hamilton i letošní úvodní Grand Prix v australském Melbourne. Právě proto si koupil vzpínajícího se koníka z Maranella. Navíc si dal opožděný dárek k narozeninám, 7. ledna oslavil kulatiny, bylo mu třicet. Získá třetí titul? Jedno je jisté, k testování LaFerrari do Fiorana jej asi nepozvou. Co kdyby se tam sešel s Vettelem a Räikkönenem? Ne, spekulovat o tom, že Lewis pro příští sezónu změní dres a zaměstnavatele, raději nebudeme...

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
Avatar - JDM
25. 3. 2015 20:15
Re: la ferrari
>:D
Avatar - faubléé
25. 3. 2015 16:55
Re: la ferrari
Joo, centrály ty umí skvěle.. Možná by se toho měli držet >:D
Avatar - JDM
25. 3. 2015 15:17
la ferrari
LaFerrari - powered by Honda >:-[] [odkaz]