Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jméno Countach pro úžasné Lamborghini prý vzniklo úplnou náhodou

Tomáš Dusil
Diskuze (3)

Slovo „countach“ použité coby pojmenování Lamborghini znamená „radost ze života“, psaly někdejší tuzemské články, pojednávající o tomto voze. Ale je tomu skutečně tak?

Pokud si budete číst anglicky psané dobové články o Lamborghini Countach, patrně narazíte na vysvětlení, že slovo „countach“ znamená „skvělý“, „ohromný“ či dokonce „úžasný“. Snad se tím měl ještě podpořit fakt, že Lamborghnini Countach platilo za jedno z nejúžasnějších aut své doby. Pod Jamese Maye, jednoho ze slavných moderátorů Top Gearu, pak slovo „Countach“ pochází z italského slangu.

Jenže je tohle slovo opravdu italské? Dle dostupných zdrojů má svůj původ v piemontštině. Jedná se o románský jazyk, kterým hovoří asi 700.000 lidí, převážně v kraji Piemont, rozkládajícím se v severozápadní Itálii, který sousedí s Francií a Švýcarskem. V piemonštině to znamená něco jako zázračný či ohromný.

Jak to ale souvisí s Lamborghini Countach? Když na něm v roce 1971 na poslední chvíli pracovali slavný designér Marcello Gandini a technik Bob Wallace, oba pod hlavičkou karosárny Bertone, někteří jejich kolegové údajně pocházeli právě z Piemontu. Jeden z nich, asi dva metry vysoký technik, odpovídající při přípravě vozu za montáž zámků dveří, pocházel z Piemontu. A navíc skoro nemluvil italsky, pouze piemonštinou. Poté, co na autě dělali celou noc, ve snaze stihnout jeho světovou výstavní premiéru v Ženevě, zvolal náhle onen vysoký Ital z Piemontu i v duchu lehce uvolněné pracovní morálky z legrace slovo „countach“. Povšiml si toho právě zmíněný Andy Wallace, což byl v uvedenou noc mistr nebo také parťák mechaniků, kteří auto dokončovali. Slovo se natolik zalíbilo, že jej nakonec použili pro jméno vozu. Jistě také proto, že velmi dobře znělo v angličtině. Premiéru si „žlutá placka“ na kolech odbyla na autosalonu v Ženevě v uvedeném roce. Teprve o čtyři roky později se však začalo auto vyrábět.

Jedním z důvodů, proč Lamborghini v souvislosti s Countachem opustilo tradiční jména odvozená od španělské koridy, mohla být změna majitele automobilové sekce této italské firmy. V době dokončování vozu Countach původní vlastník a zakladatel Ferruccio Lamborghini zrovna prodával automobilovou sekci své rodinné firmy Georgi-Henrimu Rossetimu a Renému Leimerovi.

Tomáš Dusil
Diskuze (3)
Avatar - palix
11. 12. 2018 15:21
...
Práve James May kedysi testoval Countach ako legendu z plagátov. Záver bol asi v zmysle, že niekedy je lepšie mať dané auto na plagáte nad posteľou a snívať aké je dobré, ako si ho skúsiť naozaj (= radšej ho neskúsiť) :).
Ak pozriem na ergonómiu auta na fotkách (poloha pedálov, iná kulisa radenia ako štandardne...), to auto sa muselo šoférovať nie celkom pohodlne.
V každom prípade je Countach legendou.
Avatar - Pekelná Micinka
11. 12. 2018 13:48
LP
Škoda, že museli přidat to křídlo a doplnili to těmi plasty. Tenhle model byl takový lehkonohý, trochu podobně jako původní a novější XJS.
Avatar - lordlord
11. 12. 2018 12:37
.
jiná verze říká, že to slovo říkal jeden mechanik, když ho něco iritovalo