Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kat: Ruský batmobil je obrněný a používá techniku Kamazu (+video)

Jan Mička
Diskuze (4)
Rusko je země neomezených možností, a když se jedná o zbrojení, nenechává nic náhodě. Obrněný Kat s technikou Kamazu působí jako nedobytná pevnost.

Armádní automobily nechají chladným málokoho. Nedávno jsme si v krátkosti představili lehké taktické vozidlo Oshkosh, kterým Američané nahradí vysloužilé Humvee, svou troškou do mlýna ale přispívá i Rusko. Futuristický ZIL byl ještě loni ve fázi prototypu, nyní je ale hotov. Nese příhodné jméno Kat a představuje se ve své čiré zběsilosti.

ZIL vyvíjel futuristicky vypadající transportér ve spolupráci s ruskou armádou. Délka 6,3 metru a vnitřní prostor pro deset vojáků působí úctyhodně, stejně jako rozvor dlouhý jak průměrný malý hatchback. Zatímco prototyp poháněl relativně skromný čtyřválec Cummins o výkonu 136 koní, nyní jsou výstupní hodnoty zhruba pětkrát vyšší. Osmiválec Kamaz totiž dává 700 koní a 2700 N.m a soudě podle výdrže dakarských kamionů bude takřka nezničitelný.

Vůz měl být původně postaven na speciálně vyvinutém podvozku, později se ale rozhodlo o použití techniky Kamazu 4911. Dnešní dakarské speciály váží okolo osmi tun a výkony motorů jsou také někde jinde, ani sedmitunový Kat si ale na dynamiku nemůže stěžovat. Rozjede se až na rychlost 150 km/h, což je pro obrněného drobečka tak akorát. Problém spíš bude jej zastavit, kde ale není cesta, tam si ji jednoduše udělá.

Karoserie se drsně jenom netváří, ona taková ve skutečnosti je. Projektily samopalu si na ni nepřijdou a problém by neměl nastat ani po najetí na minu. Předností však není pouze vyspělá obrana, ale také rychlý útok. Po zuby ozbrojení vojáci mohou pálit skrze malé průzory a střešní poklopy, s urychleným „vyloděním“ pomohou obří boční dveře.

S trochou ruské vynalézavosti nebude problém na karoserii nainstalovat snad jakoukoliv zbraň, vyloženě o „tank“ se ale nejedná. Zatím by měly existovat pouhé čtyři kusy testované na běžných silnicích, vůz se ale objevil také ve videu bezpečnostní služby Ruské federace (FSB).

Jan Mička
Diskuze (4)
Avatar - 3_diamanty
16. 10. 2015 09:33
Re: perfektní aerodynamika
tieto ich masiny su skratka neskutocne :-) .... rovnako ako napriklad atom impulse alebo makar 6x6 ..... proste obdivuhodne stroje :yes:
Avatar - Barrichello
16. 10. 2015 09:27
Re: perfektní aerodynamika
auto vyvíjel ZIL, celý prototyp se stavěl už před několika lety v Moskvě.
16. 10. 2015 09:25
Kamaz a Dakar
Proč to tam taháte když kamazácký motor je leibherr nehledě na to že do 2016 jedou Gyrtechem ;-) sice kralujou dakaru ale motor nedaj
15. 10. 2015 21:10
perfektní aerodynamika
Použili Kammovu záď, to jim schvaluju. I armáda by měla myslet ekologicky. :yes: