Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Když nevíte s vrtulníkem kudy kam, zeptejte se na cestu. Řidiče kamionu...

David Bureš
Diskuze (3)
Řidiči na silnicích v zemích bývalého Sovětského svazu už zažili mnohé. Vrtulník v cestě, jehož pilot se ptá kudy kam, však překvapit dokáže i v kazachstánské stepi.

Desítky videí ze serveru YouTube v minulosti mnohokrát dokázaly, že se na silnicích v republikách bývalého Sovětského svazu může stát takřka cokoliv. Stíhačky letící nízko nad silnicí, hluboké bahno nebo agresivní řidiči, to všechno už tu bylo, a přece nás další a další snímky dokážou překvapit. Třeba přiložené video z Kazachstánu.

Snímek zachycuje doslova nepředstavitelnou situaci jak z nějaké grotesky. Silnice před vozidly je zatarasená „parkujícím“ vrtulníkem, jmenovitě vojenským transportním modelem Mil Mi-17, jehož pilot vyběhne ven a začne se ptát jednoho z řidičů na cestu. Ano, skutečně se nejedná o aprílový žertík, pilot se opravdu ptá řidiče nákladního vozu, jakým směrem se dostane do města Aktobe. A když se odpovědi dobere, zase se do helikoptéry vrátí, aby mohl letět dál.

Video se v Kazachstánu rychle rozšířilo, načež tamější ministerstvo obrany bylo bombardováno dotazy, jak je možné, že se pilot vojenského vrtulníku ztratí, a proč zatarasí silnici, aby se zeptal zrovna stojících řidičů? Oficiální odpověď citovaná kazachstánskými médii trochu připomíná Rádio Jerevan. Ministerstvo tvrdí, že piloti se účastnili cvičení vizuálních letových pravidel, jehož součástí bylo najít cestu i prostřednictvím „lidského průzkumu.“ Cvičení bylo úspěšné a helikoptéra se v pořádku vrátila na domovskou základnu, dodává ministerstvo.

Chápeme, že ve vánici mohou mít s navigací problémy i vrtulníky. Opravdu je ale „zaparkování“ helikoptéry na silnici a dotaz na správnou cestu pozemských účastníků provozu optimálním řešením? Těžko říct, každopádně se nedivte, až se před vámi ve vánici na dálnici D1 najednou objeví vrtulník. Třeba se kazachstánským výcvikem nechá inspirovat i české vojsko...

David Bureš
Diskuze (3)
Avatar - vabis
17. 2. 2017 09:29
na vychode je to celkem normalni
Pokud ta technika neni 1.9TDI, tak z toho zde mame vitr. Ale na vychode je pritomnost bojove techniky zcela normalni. Parkrat se mi v Petrohradu stalo, kdyz jsem se rozjizdel na zelenou, ze to z vedlejsi z poza domu chtel jeste stihnout tank. Mistni na to byli evidentne zvykli. V tech odlehlejsich krajich je pak sounalezitost ridicu vsech stroju, jinak by nemeli sanci. Tu Landak taha Kamaze na cestu, tu taha lokomotiva Kamaze se skarpy, tu vam nejaka motorka ural da mapu a vy ji na oplatku par litru benzinu. Na druhou stranu nejaka lahev nebo klacek po vas taky muze letet.
17. 2. 2017 08:10
Jasne ze je to optimalne
Riesenie...pristal na pevnom podklade,nemusel daleko slapat snehom bohvie akej hlbky,dostal rychlo spravnu informaciu,bezpecne odletel. Takze si poradil uplne s prehladom a dokazal ze ma v hlave mozog.
17. 2. 2017 08:00
...
1. Poradil si? Poradil.
2. Kazachstan -> kazašský.