Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia Sedona: Americký Carnival se představuje oficiálně

Ondřej Chamilla
Diskuze (83)
Po sérii nákresů a tajemných fotografií vám konečně můžeme přinést rovněž oficiální podobu Kie Carnival, zatím tedy ve verzi pro Severní ameriku, kde se nazývá Sedona. Velké MPV přijíždí s až osmi sedadly.

O existenci tohoto vozu víme již dlouho, až doposud byl však jeho vzhled pouhou spekulací. Nyní si ale můžeme prohlédnout oficiální podobu dítka designéra Petera Schreyera. Automobil, který se v Evropě bude prodávat pod tradičním jménem Carnival, přijíždí s typickým tvarem masky současných modelů Kia, bočními zadními posuvnými dveřmi a rovněž, jak můžeme vidět na jedné z fotek, dvěma rozdílnými verzemi přídě, byť jen v detailech.

V interiéru se minimálně američtí zákazníci dočkají dvou uspořádání sedadel. Buď se uvnitř může posadit až osm cestujících v rozmístění 2+3+3, nebo může být prostřední řada tvořena párem samostatných luxusních sedadel a vůz je tak „jen“ sedmimístný. Samozřejmá je možnost dalších hrátek s uspořádáním vnitřního prostoru vozu. Celkově je automobil větší, a to zejména uvnitř, kde je více místa ve všech směrech, na čemž má podíl i o čtyři centimetry delší rozvor než u předchůdce.

Na palubní desce najdete ovladače dobře známé z jiných vozů této jihokorejské značky. Samozřejmostí je celá škála bezpečnostních systémů a skvělá výbava auta. Kromě kontroly brzdění v zatáčkách či systému, který potlačuje případné sklony k převrácení vozidla, nechybí ani asistent rozjezdů do kopce. Uvnitř zase najdete další generaci UVO Enteintainment & Telematics systému, tedy zábavního a informačního rozhraní, které podporuje rovněž stahování aplikací pomocí Kia App store.

Pod kapotou americké Sedony je očekávaný motor, tedy atmosférický vidlicový šestiválec o objemu 3.3 litru a výkonu 205 kW. Jak jsme již avizovali, v Evropě můžete očekávat hlavně paletu čtyřválcových turbodieselů. Sedona, která se má naživo představit veřejnosti již za pár hodin na autosalonu v New Yorku, se v Amerce začne prodávat na podzim.

Ondřej Chamilla
Diskuze (83)
Avatar - wakantanka
18. 4. 2014 08:39
Re: Věcná
Skôr to bola prerobená predchádzajúca generácia, órejci prerobili palubovku a dali do toho iný motor a prevodovku. :-)
Avatar - KubikCv
17. 4. 2014 22:20
Re: Věcná
tak minulý generace Carnival byly skoro obšlehnutý Voyagery
Avatar - wakantanka
16. 4. 2014 21:01
Re: no ty koky
Ehm, Rodius je riadny mastodont. Budem sa opakovať, ale 4x4 mi v mojom MPV vôbec nechýbalo a ani nechýba. Využiť to pár dní v roku a po zvyšok to ťahať stále so sebou ma vôbec neláka. Neviem prečo, ale všeobecne všetky EU MPV majú ten problém, ktorý si popísal, sedíš na zemi a nohy pri brade + posledné sedadlá max pre deti. Takéto niečo ja v mojom aute nepoznám. Prvé 4 sedadlá sú skôr klubové kreslá a zadná lavica pre dvoch dospelých až až. >:D
16. 4. 2014 17:46
Re: no ty koky
Nenapísal som veľký. Subjektívne väčší ako súčasná generácia. A možno aj objektívne. S trochou nadsádzky sedíš vzadu skoro na zemi a kolenami si môžeš podoprieť bradu. Pre mňa bol určite z tohto pohľadu sklamaním.
Zatiaľ naj bol Ssangyong Rodius, čo sa týka priestoru, a oslovoval ma aj pohon 4x4 a motor nezmar od Mercedesu. Bol to naozaj riadny kus auta a so zľavami sa dal kúpiť pod 30 tisíc €. Ten najnovší som ešte na vlastné oči nevidel, predáva sa vôbec?
Avatar - wakantanka
16. 4. 2014 12:33
Re: Věcná
Ja keď na to auto pozerám, tak tam vidím jasne Chrysler Voyager. Jasne trochu to zvonka upravili,zvnútra totálne prekopali, ale proporcie ako také skoro rovnaké. Veľmi podobne na tom bola už aj prvá generácia ktorej som majiteľom. A ak som dobre videl tak táto Sedona má veľmi podobný ak nie rovnaký systém sklápania zadných sedadiel. Moja ich má ešte po starom vyberacie a konfiguráciu 2+2+3. Docela by ma zaujímalo akú užitočnú nosnosť bude mať táto nová ak je konfigurovaná pre 8 povedzme že väčších a ťažších američanov a samotné auto dosť povyrástlo jak do dĺžky tak do šírky.