Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia Soul: Druhá generace dostane zážehový turbomotor i čtyřkolku

Aleš Dragoun
Diskuze (12)
Extravagantnímu Soulu od Kie až dosud chyběl pohon všech kol i opravdu výkonný motor. To se v blízké budoucnosti změní.

Hranatý malý crossover od Kie vzbuzuje také ve své druhé generaci emoce, základní tvary „jedničky“ si přitom zachoval. Z nabídky jihokorejské automobilky poněkud vyčnívá, což je jedině dobře. Dokonce už i u nás se prodává elektrická verze. Ale až dosud mu chyběl výkonný zážehový motor. Přitom má koncern Hyundai-Kia k dispozici ostrou zážehovou šestnáctistovku GDI s turbodmychadlem, kterou montuje třeba do extravagantního Velosteru.

Právě ta s výkonem 150 kW a točivým momentem 264 N.m se dostane v dohledné době pod kapoty. Pochopitelně žádnou stoprocentně zaručenou informaci, natožpak tiskovou zprávu v ruce nemáme, na tu je příliš brzy. Ale podle Automobile Magazine, který cituje nejmenovaný zdroj přímo z automobilky, tomu tak skutečně bude. Zmiňovaný produktový plánovač si určitě nepřál, aby se o něm příliš mluvilo. Že Soul Turbo (to zní drsně...) dostane i přitvrzený podvozek a větší kotouče, je nasnadě. V České republice koupíte zatím jen atmosférickou 1.6 GDI s 97 kW a turbodiesel 1.6 CRDi/94 kW, například za mořem je zase místo „nafťáku“ k dostání benzinový dvoulitr se 122 kW.

Malé crossovery, mezi které můžeme Soul směle zařadit, sice pohon všech kol nepotřebují, ale v případě asijského hranáče o něj zájem určitě je. Ano, lidé se na něj u dealerů ptají a poptávka je zřejmě tak vysoká, že se jeho instalace vyplatí. Jinak by ho Kia jako další velkou novinku nechystala. Předpokládá se využití systému ze Sportage, těžko je ve vývoji nějaký jiný. Šetří se všude a redukce nákladů je vždy na prvním místě.

Správně peprná Kia Soul, která zabírala „na všechny čtyři“, už tu přece jednou byla. Pamatujete se na koncept Track'ster z Chicaga 2012? Jeho dvoulitrový turbomotor dával 186 kW a šestistupňový manuál posílal newtonmetry právě na obě nápravy. A auto s jedním párem dveří vlastně předznamenávalo druhou generaci... V sílící konkurenci by jihokorejskému tygrovi takové provedení jistě pomohlo už jen zvýšit image. Alespoň přibližné datum však zatím zůstává v tajnosti.

Aleš Dragoun
Diskuze (12)
16. 9. 2014 07:27
Re: HLEDÁ SE HRDINA
ale ta cena ... a pak vymena baterky po letech ....
16. 9. 2014 07:26
Re: nedocenene auto
na vetsinu pojizdek kufr take nepotrebuji, ale nekolikrat za mesic jedu na zahradu, je prijemnejsi hodit sekacku do velkeho kufru, nez ji s dalsimi kramy tlacit na zadni sedacky. Jeden krat za 5 tydnu jedem nekam mimo na vikend, opet jsme radi, ze mame v aute misto a nemusime mit jako kdysi ve favoritovi veci na kline (vyjma ridice...) a kolem sebe. Kdyz vidim rodinky, jak jedou ze supermarketu oblozeni nakupem (i deti), nelituji investice do vetsiho auta.
15. 9. 2014 22:02
Re: HLEDÁ SE HRDINA
jj
který sevyprdne na další spalovací popelnici [odkaz]
a
BUDE BRÁZDIT ČESKÉ SILNICE VE FUNGL NOVÉM ELEKTROMOBILU:

KIA SOUL EV [odkaz]

>:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[]
Avatar - salamoon
15. 9. 2014 21:18
Malé crossovery, mezi které můžeme Soul směle zařadit, sice
mna by len zaujimalo, akou uzasnou dedukciou na to autor clanku prisiel? a zaujimal by ma dovod, preco 4x4 nepotrebuju?
a taky golf to potrebuje? alebo audi s1..... ja som si naivne myslel, ze 4x4 nepatri iba do offroadu, ale tam, kde to clovek vyuzije...a to moze byt aj na ceste, a kludne aj v malom crossoveri.
15. 9. 2014 20:08
Jak rozumné
To, že soul dostane silnějši motor a 4x4 považuji za rozumné rozhodnutí. Stane se najednou plnohodnotným crossoverem a může směle konkurovat malým 4 kolkám jako je SX4, Juke a Mokka. Nedělám si iluze, že nejprodávanější model bude benzin 4x2, ale ta možnost mít 4kolku může ovlivnit spoustu lidí k nákupu ;-)

Beru to jako dobrý tah a Soul se mi docela líbí, prostě vyčnívá z řady :yes: