Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia Naimo Concept: Crossover pro Soul

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Kia si pro letošní autosalon v Soulu připravila koncept elektromobilu, který kombinuje korejské tradice s moderními prvky.

Název konceptu Kia Naimo pochází z korejského slova Ne-mo, což znamená čtverec. Design vozu, který má představovat elektřinou poháněné CUV (Crossover Utility Vehicle) navrhoval mezinárodní tým designérů v Soulu.

Kia Naimo se vyznačuje jednoduchými liniemi, které doplňuje řada zajímavých detailů jako je například asymetricky tvarované střešní okno nebo provedení předních i zadních světlometů z LED.

Designéři při navrhování konceptu vypustili i několik tradičních prvků. Poměrně běžné je u dnešních konceptů nahrazení vnějších zpětných zrcátek miniaturními kamery. Naimo je má umístěny v A-sloupcích. Méně obvyklé jsou trysky, které očistí čelní sklo proudem vzduchu, místo klasických stěračů.

Interiér byl údajně navržen tak, aby v posádce vyvolával silný pocit klidu. Pro tento účel má posloužit například použití dřeva korejského dubu na části výplní dveří a podlahu. Na strop je použit tradiční ručně zpracovaný korejský papír Han-ji. Kromě těchto tradičních materiálů je interiér vybaven i řadou moderních prvků, k nimž patří například displej palubní desky nebo možnost připojení k internetu.

Crossover s čtyřmístným interiérem má pětidveřovou karoserii dlouhou 3890 mm, širokou 1844 mm, vysokou 1589 mm a rozvor náprav 2647 mm. Karoserie konceptu nemá B-sloupek a druhý pár dveří se otevírá proti směru jízdy. Víko zavazadlového prostoru nabízí tři různé způsoby otevírání.

K pohonu Kia Naimo využívá synchronní elektromotor s permanentním magnetem o výkonu 80 kW (109 k) a točivém momentu 380 Nm. Ten je napájen lithium-iontovými bateriemi s kapacitou 11 kWh.

Koncept stojící na 20palcových kolech obutých do pneumatik s nízkým valivým odporem má dojezd na jedno nabití okolo 200 km a dosáhne maximální rychlosti 150 km/h. Při využití rychlonabíječky se baterie nabíjí na 80 % své kapacity za 25 minut. Při využití běžné sítě se baterie dobíjí na 100 % za pět a půl hodiny.

Naimo bude vystaveno na autosalonu v Soulu probíhajícím od 1. do 10. dubna a poté se připojí k testovací flotile značky Kia, v níž jsou vedle elektromobilu i automobily s palivovými články a hybridním pohonem. Tyto vozy mají posloužit pro vývoj budoucích sériových modelů s nulovými nebo výrazně sníženými emisemi.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
3. 4. 2011 22:13
fuj
Mám taký pocit, že trendom sa stáva "čim škaredšie, tým modernejšie" ;-\