Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai a Kia svolávají 170 tisíc aut. Kvůli chybě mohou přestat dobíjet

Marek Bednář
Diskuze (1)

Chyba v řídící jednotce nabíjecího systému může znamenat, že se 12V autobaterie elektromobilů na platformě Hyundai E-GMP přestane dobíjet, anebo že vůz ztratí výkon k jízdě. Evropy se to netýká, alespoň prozatím.

Skupina Hyundai spustila svolávací akci na modely založené na platformě E-GMP, tedy modely Hyundai Ioniq 5 a 6, Kia EV6 a Genesis GV60, GV70 a G80. Důvodem je chyba v řídící jednotce jejich nabíjecího systému (ICCU, Integrated Charging Control Unit).

Celkem jde o 169.932 vozidel a všechna jsou v Jižní Koreji. Česká zastoupení automobilek o problémech zatím nemají zprávy, alespoň dle vyjádření jejich zástupců. Přesto problém nemusí být lokalizovaný pouze na Koreu, alespoň dle informací amerického úřadu Národního úřadu pro silniční bezpečnost (NHTSA).

Video se připravuje ...

Ten se pustil do zkoumání ICCU už v červnu loňského roku a zjistil, že v jednotce může dojít k přepětí, které poškodí tranzistory. Výsledkem je, že se 12V autobaterie – elektromobily ji mají stejně jako konvenční auta pro všechny palubní systémy, jako je infotainment, světla či stěrače – přestane dobíjet z trakční baterie.

Úřad NHTSA dle vlastní zprávy dostal 30 stížností od majitelů vozů, kteří ze svého auta slyšeli ránu. Následně vůz zobrazil na displeji varování. Někteří ze stěžovatelů pak přišli o výkon částečně, jiní zcela a museli volat odtah.

Skupina Hyundai v Koreji už zákazníkům v minulosti nabízela opravy problému zdarma, nyní se však rozhodla pro plošnou svolávací akci. Oprava proběhne buď přehráním softwaru, nebo výměnou řídící jednotky v případě, že to bude potřeba. Pokud budou svolávána auta i v USA, může jich být celkem až 600 tisíc, pokud i v Evropě, číslo může ještě růst.

Marek Bednář
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - Horký Rom
17. 3. 2024 13:52
moc líbí
Metr Pára má nové skvělé videjko o Cybertrucku :yes:

https://youtube.com/watch?…