Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Které automobilky mají nejvěrnější zákazníky? Daří se hlavně japonským značkám

Stanislav Kolman
Diskuze (36)
Pro automobilové výrobce není důležité jen přilákání nových klientů, ale i loajalita těch stávajících. Své o tom ví hned několik značek z Japonska.

Z dřívějšího výzkumu už víme, které automobilky jsou aktuálně nejhodnotnější na světě. Na první místo se propracoval Mercedes-Benz, jenž po letech kralování sesadil Toyotu. Jenže které automobilky mají nejvěrnější klientelu?

Na výzkum se zaměřila společnost Edmunds, která zkoumala zákazníky od roku 2007 do loňska. Celkem bylo do dat zahrnuto 13,9 milionů aut. Z výsledku pramení, že nejvěrnější zákazníky mají japonské značky, konkrétně Toyota (63 %), Subaru (61 %) a Honda (60 %). Procenta v závorce ukazují, kolik majitelů aut dané značky následně pořídilo vůz od stejné společnosti.

Velkým skokanem je další japonská automobilka – Mazda. Ta si totiž polepšila o rovných 21 %, na čemž se velkou měrou podílí žádaný crossover CX-5.

A jak je to s loajalitou zákazníků u prémiových značek? Nejvěrnější je klientela Lexusu (51 %), následuje Audi (47 %), Land Rover (40 %) a Mercedes-Benz (39 %). Zajímavé je, že stříbrné šípy si za posledních deset let pohoršily o nemalých 10 %.

A co musí podle tvůrců výzkumu ze společnosti Edmunds automobilky nabídnout, aby jim zákazníci zůstali věrní? Důležité jsou tři faktory: emotivní design, široká škála SUV a léty prověřená spolehlivost.

Stanislav Kolman
Diskuze (36)
15. 3. 2018 08:18
Re: Lituji je
Je to bod 2. V minulosti už priznal, že bol odídený. Ale ako vidíš nijako to nevylučuje bod 3.
Avatar - gld
14. 3. 2018 15:50
Re: H-D
Naozaj by som nemiešal motorky a autá.

Motorky sú 90% o emóciách, kdežto autá berie väčšinová populácia ako spotrebič, ktorý má byť v prvom rade praktický.

Keď sa mi pravidelne bude s*rať auto, tak si v živote už danú značku nekúpim.
Keď sa mi pravidelne bude s*rať harley, tak presvedčím seba, najbližšie okolie aj všetky internetové fóra, že to nie je bug ale feature.
Avatar - _Karel_
14. 3. 2018 15:48
Re: Lituji je
Ano, byla tam výraznější změna, 8G špatně, 9G ok. ;-)
14. 3. 2018 13:56
Re: Lituji je
Mam 9G a niceho podobneho jsem si nevsiml, ze by az takova generacni zmena? Za me podvozek v Civicu nejlepsi jaky jsem kdy mel, proste ho neutrhnes a pritom "drncani" neznam
Avatar - fOE
14. 3. 2018 09:00
Re: Lituji je
Kdyz uz si je chceme pomerovat, tak aspon srovnavejme srovnatelne, neb CVT pro pricnou zastavbu s jinou prevodovkou pro pricnou zastavbu, a tim 8HP od ZF neni. ;-)