Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lada Samara T3 jezdila Dakar, speciál s motorem Porsche sedlal i Jacky Ickx (+video)

David Bureš
Diskuze (5)
Z ruských aut dnes na Dakaru startují jen nákladní vozidla Kamaz. V minulosti se ale slavné rallye účastnily i vozy Lada.

Již na začátku ledna startuje 38. ročník Rallye Dakar. Při této příležitosti jsme se rozhodli zavzpomínat na jednoho z netradičních účastníků tohoto vytrvalostního závodu. Věděli jste, že se dakarské rallye zúčastnila i Lada Samara?

Za vznikem speciálu Lada Samara T3 stála francouzská společnost Poch Jeana-Jacquese Pocha, která se zabývala dovozem vozů značky Lada do Francie. Pro Poch to byl již druhý speciál značky Lada pro Dakar, v osmdesátých letech firma ve slavném závodě nasazovala Ladu Niva (i její fotky najdete v galerii). Samotnou stavbu závodní Samary měla na starosti firma Oreca.

Ve srovnání se sériovou Samarou prošla závodní verze pro kategorii T3 rozsáhlými úpravami, autu vlastně zůstala jen silueta karoserie. Měnil se třeba i rozvor, hodnota 2.700 mm je o 240 mm větší než u sériového auta. Délka se natáhla na 4.315 mm (+300 mm), šířka na 1.800 mm (+50 mm).

Základem automobilu byl prostorový rám z ocelových trubek, který nesl kevlarovou karoserii. Vůz vážil 1.370 kg. Chybět nemohl obrovský přítlačný spoiler na zádi, nový střešní otvor přiváděl čerstvý vzduch k motoru. Pro potřeby vytrvalostního závodu auto dostalo celkem šest palivových nádrží o celkovém objemu 450 litrů.

Agregát samozřejmě také nepocházel ze sériové Samary. O pohon Samary T3 se postaral 3,6litrový šestiválec z dílny Porsche, který spolupracoval se šestistupňovou manuální převodovku od stejného dodavatele. Vzadu uložený motor byl naladěn na 300 koní (221 kW) a 333 N.m, díky čemuž vůz dokázal překonat rychlost 200 km/h. O tom se produkční Samaře samozřejmě ani nezdálo. Nechyběl ani stálý pohon všech kol.

Použití techniky Porsche obstaral jeden z pilotů týmu a slavný závodník Jacky Ickx, který dlouhá léta závodil právě v barvách německé automobilky. V roce 1986 Ickx dokonce na dakarské rallye skončil s Porsche 959 druhý. O rok později už ale na Dakaru závodil s Ladou Niva. Porsche se navíc v Rusku těšilo přízni, protože pomáhalo s vývojem sériové Samary.

Automobil používal nezávislé zavěšení všech čtyř kol, a to pomocí dvou nad sebou umístěných trojúhelníkových ramen. Tlumiče dodal Bilstein, kotoučové brzdy s průměrem 304 mm vpředu i vzadu Porsche.

V roce 1990 Lada Poch nasadila na Rallye Dakar tři speciály Samara, do kterých usedali Jacky Ickx (se spolujezdcem Christianem Tarinem), Patrick Tambay (s Dominiquem Lemoynem) a Jérome Riviére (s Danielem Jacquemardem). Nejúspěšnějším se stal Ickx, který závod dokončil na skvělém sedmém místě. Jednu rychlostní zkoušku pak dokonce vyhrál! Riviére byl jedenáctý, zatímco Tambay kvůli zadřenému motoru musel odstoupit hned po prvním dnu.

O rok později pak Didier Auriol se Samarou T3 skončil na Dakaru dokonce pátý, zatímco Patrick Tambay sedmý. V roce 1993 potom Salvador Servais dojel s Ladou šestý. V jiných závodech byla Samara T3 ještě úspěšnější. Na tuniské rallye v roce 1990 vůz obsadil druhé, třetí a čtvrté místo.

David Bureš
Diskuze (5)
19. 12. 2015 20:22
Re: samara
ok.
Avatar - wakantanka
19. 12. 2015 20:16
Re: samara
Mitsubishi ci Peugeot z tej doby mali minimalne vlastny motor. V tejto Lade nebol uz ani ten. Ale v podstate mas pravdu.
19. 12. 2015 12:45
Re: samara
:yes:
18. 12. 2015 22:36
Re: samara
Taková jsou pro dakarské speciály přece pravidla. Stejná pro všechny. Myslíš snad, že Mitsubishi, Mini nebo VW mají něco společného se sérií, kromě siluety a to ještě vzdáleně ? Nebo třeba i Tatra a Kamaz ?

Děláš, jako by jsi viděl Dakar poprvé v životě.
Avatar - wakantanka
18. 12. 2015 20:38
samara
Da sa este takemuto specialu hovorit Lada? Hlavne ked zoberieme do uvahy ze z predlohy okrem tvaru karoserie neostalo prakticky nic?