Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lamborghini oslavuje své filmové hvězdy. Připomeňte si býky z Batmana, Cannonballu či Rockyho

David Bureš
Diskuze (0)
Tovární muzeum italské značky ze Sant‘ Agaty láká na novou výstavu. Uvidíte na ní její hvězdy z Loupeže po italsku, ze ságy Rychle a zběsile či Batmana.

Vozy Lamborghini nepatří mezi největší hvězdy filmových pláten. Účastí ve slavných filmech se z automobilových značek proslavil spíše Aston Martin (DB5 z Jamese Bonda), Ford (Mustang Franka Bullitta) nebo DeLorean (DMC 12 z Návratu do budoucnosti). A přesto v historii italské značky najdeme několik filmových star, které Lamborghini nyní připomíná ve svém značkovém muzeu.

Nejvíce jsou Lamborghini spojena s filmovou trilogií o Temném rytíři, neboli Batmanovi. Ten ve své „civilní“ podobě Bruce Waynea ve snímcích Batman začíná a Temný rytíř jezdil stylově v Murciélagu Roadster, respektive Murciélagu LP640, tedy superautě pojmenovaném po netopýrovi. Ve snímku Temný rytíř povstal „netopýří muž“ přesedlal do Aventadoru, který je právě v muzeu vystaven. Jedná se o stříbrný exemplář z filmu, který dokonce stále má registrační značku z Gotham City.

Ve světě komiksů se mihnul i Huracán, jehož šedý kousek se objevil ve snímku Doctor Strange z roku 2016. Jezdil s ním právě doktor Stephen Strange (v podání Benedicta Cumberbatche), pro něhož to jakožto uznávaného neurochirurga byl symbol prestiže.

Ze starších filmů je pak nepochybně ikonou Miura P400 z Loupeže po italsku. Snímek z roku 1969 začíná ikonickými záběry na oranžovou Miuru jedoucí po klikaté silničce v alpách, které doprovází píseň Matta Monra V dnech jako tyto. Ve filmech se pak často objevoval i nástupce Miury, Countach, a to třeba ve snímku o „tajném“ závodě Cannonball Run z roku 1981.

Méně známé Lamborghini Jalpa, osmiválcová targa z osmdesátých let, zase doprovázela Sylvestra Stalloneho ve filmu Rocky IV, k němuž ladila i svojí ostrou vizáží. Brutální dvanáctiválcový offroad LM002 si zase zahrál v akčním filmu Rychlí a zběsilí z roku 2009.

Lamborghini připomíná i svůj první sériový model, 350 GT, které si zahrálo ve filmu Bar Sport z roku 2011. Ten se natáčel přímo v domovském městě Lamborghini, v Sant‘ Agatě. Naopak u modelů Centenario a Sesto Elemento mají návštěvníci sami hádat, v kterých filmech účinkovaly.

Výstava nazvaná Filmové emoce – Lamborghini a svět kina odstartovala tento týden a potrvá až do letošního Halloweena, tedy 31. října. Inspirovala se slavným hollywoodským chodníkem slávy, a tak každé vystavené auto doprovází jeho „hvězda.“

Vedle samotných aut se pak již brzy filmovou hvězdou stane i sám zakladatel italského výrobce superaut, Ferruccio Lamborghini. Aktuálně se totiž pracuje na životopisném snímku o tomto průmyslníkovi, v němž si zahraji i opravdové hollywoodské star Antonio Banderas a Alec Baldwin. První si zahraje právě Lamborghiniho, zatímco ten druhý jeho úhlavního rivala, Enza Ferrariho.

David Bureš
Diskuze (0)