Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Letos končí platnost většiny autolékárniček, za prošlé je pokuta

redakce AUTO.CZ
Diskuze (12)
Za prošlou autolékárničku můžete zaplatit pokutu až 2000 Kč. Výměna se dotkne skoro 4 milionů řidičů.

Platnost autolékárniček vyprší letos zhruba 3,9 milionu automobilistů. Měli by si je včas vyměnit, při silniční kontrole jinak hrozí pokuta až 2000 korun, řekl dnes novinářům Luděk Ogoun z firmy, která tyto prostředky vyrábí. Obsah lékárničky je daný vyhláškou o povinné výbavě automobilů.

Autolékárnička musí obsahovat obvazy, trojcípý šátek, náplast hladkou i s polštářkem, škrticí obinadlo, plastovou roušku, pryžové rukavice a zahnuté nůžky. Pokutu může řidič dostat, i když prošla použitelnost jen některých částí lékárničky.

Při nákupu nové se řidiči mohou řídit doporučením záchranářů z Olomouckého kraje. Testovali 11 typů dostupných autolékárniček, všechny podle nich dostály vyhlášce. Přesto pro použitelnost ve vypjaté situaci dopravní nehody a poskytnutí první pomoci byly některé méně vhodné. "Důležité je, aby lékárnička byla použitelná jednoduše a účelně v terénu ve stresové situaci," shrnul vedoucí vzdělávacího a výcvikového střediska a zdravotnický záchranář olomoucké záchranky Petr Matouch.

Některé testované lékárničky měly podle Matoucha nekvalitní obvazový materiál, špatné rukavice, nevhodné zaškrcovadlo a náplasti nízké kvality.

Příliš pružný obvaz použitý pro zástavu krvácení může způsobit zraněnému další trauma, málo savé polštářkové náplasti nepomohou zastavit krvácení a slepené či malé rukavice zachránce na ruce nedostane. "Po nákupu radíme lékárničku rozbalit a seznámit se s jejím obsahem, nevozit ji v autě zalisovanou ještě ve fólii z obchodu," řekl Matouch.

Zásadní podle něj je, aby si člověk zkontroloval kvalitu rukavic, které pro svoji bezpečnost při poskytování první pomoci bude potřebovat. Důležitá je i kvalita nůžek, aby s nimi bylo možno například při vyprošťování raněného z auta přestřihnout bezpečnostní pásy.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (12)
Avatar - petr164
15. 6. 2014 12:17
škatule je jedno, obsah druhé
Vozím už dost starou škatuli ze solidního materiálu, mně vyhovujících rozměrů a rychlého a spolehlivého "zámku". Obsah obměňuji asi po čtyřech letech, nikdy jsem nic neplatil ani při silničních kontrolách ani na STK. Spousta dopraváků má na věc stejný názor a kouká hlavně po klíčových věcech, které mám OK, sami jezdí a mají to obdobně. Narazit na blbce lze ovšem vždy a všude... Článek je naprostý nesmysl, autor netuší, že datace obsahu není dle kalendáře ale skutečné výměny (pořízení nového obsahu). Stále platí, že stačí dojít do lékárny/zdravpotřeb a za pár korun pořídit nové to podstatné.
Avatar - 1975ak
14. 6. 2014 09:45
lékárnička
Prošel jsem si osobně vážnou dopravní nehodou. Byl jsem nepohyblivej, partnerka taky, v tu dobu jsme byli závislí na pomoci druhých. Při zlámaných kostech je vám lékárnička nanic, stejně potřebujete dlahy, krční límce, a další odborné zabezpečení, které by laik stejně nebyl schopen poskytnout. Jsem rád, že přijeli záchranáři rychle. // Na odřené bebínko pro prvotní ošetření stačí i 4 roky starý obvaz který se dá ve špitále vyměnit za novější. Zbytečně se buzerují lidi. Více času by měli věnovat tomu aby lidi jezdili podle pravidel, ubude tím srážek a tím i zraněných.
14. 6. 2014 08:16
Re: Hlavně jak použít
:yes:
13. 6. 2014 20:30
Hlavne, ze lekarnicky!
Zaujimave!!! Vymlatene tlmice, brzdy na srot, tak to nikoho"netankuje".
13. 6. 2014 19:11
Re: nůžky
Kdyz si predstavim jak žvejkám ten pás těma skoro celoplastovyma nužkama 8-s