Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Lexus GS F: Atmosférický supersedan dává více smyslu než M5 (video)

Ondřej Chamilla
Diskuze (71)
V okolí Madridu a na okruhu Jarama jsme vyzkoušeli vytříbený japonský sportovní sedan Lexus GS F. Jeho atmosférický osmiválec se nám líbil více než přeplňovaná konkurence.

Španělský okruh Jarama nepatří mezi nejznámější závodní tratě v Evropě, ale to neznamená, že by šlo o nezajímavý kus asfaltu. Uzoučká technická trať nabízí mnoho zajímavostí, ať už jde o klopené zatáčky, horizonty, rychlé úseky, vede z kopce, do kopce, jednoduše se jedná o opravdu zajímavé místo. Navíc do roku 1981 se zde jezdila dokonce Formule 1 a popravdě si neumím představit, jak se na úzkou cílovou rovinku seřadily všechny přeplňované ty bestie.

Právě zde probíhala prezentace nového japonského supersedanu, Lexusu GS F, což je technicky vlastně sourozenec kupé RC F. Aby toho nebylo málo, tak se k náročnosti trati přidala i další překážka – vůbec poprvé jsem totiž usednul za volant pravostranného vozu. Jak je vidět následně na videu, člověk ještě nedokáže správně odhadnout, kde končí levá strana vozu.

Lexus GS F asi jen těžko bude vozem, se kterým jeho majitelé vyjedou na okruh v honbě za desetinkami sekund. V hlavě se mi honí myšlenky na kupé RC F, se kterým jsem jezdil na rovněž krásném okruhu Ascari a které bylo výtečné na silnici, ale již ne tak přesvědčivé právě na trati. Větší, o kousek těžší sedan by tak mohl být o to větší propadák…

Vyjíždím z boxů, převodovku dávám do manuálního režimu a šlapu na plyn. Osmiválec se ochotně sbírá z nízkých otáček a až do zhruba 3600 ot./min je krásně tichý. Pak se otevře klapka a ozve se nádherné, překvapivě hlasité zavrčení pětilitrového motoru, který dává výkon až 351 kW (477 koní) v 7100 otáčkách za minutu.

Již po několika zatáčkách je jasné, že mé obavy jsou zbytečné. Díky velmi tuhé karoserii, výztuhám náprav a celkově dobře naladěnému podvozku s velkou přilnavostí na přední nápravě auto zatáčí velmi dobře. A co víc, nájezdy do oblouků jsou zvláštním způsobem intuitivní, jako byste svou myslí hýbali přímo koly, a to téměř dokonale. Ve volantu tak nenajdete žádné vůle či nepřesnosti, auto jede přesně tam, kam chcete, navíc zcela zlehka.

Video se připravuje ...

Když už jsme u té lehkosti, na poměry dané třídy se opravdu nejedná o těžký vůz, vždyť podle Lexusu má pohotovostní hmotnost 1790 až 1865 kg, zatímco současné BMW M5 váží minimálně 1945 kg. To se projevuje i na slušné obratnosti a navíc ani nemáte pocit, že řídíte sedan vyšší střední třídy. Snad jen při brzdění si jasně uvědomujete, že ta váha tam je a auto je děláno spíše na běžné silnice.

Na okruhu jsme si měli vyzkoušet více než velmi ostrou jízdu spíše různá nastavení vozu, kterých je opravdu mnoho. Nejpodstatnější je možnost přiostřit reakce v režimu Sport a Sport +, stejně jako různé nastavení zadního diferenciálu s vektorováním točivého momentu. Pokud znáte model RC F, nebudou vám tyto věci cizí. Diferenciál má tři režimy – Normal, Slalom a Track, přičemž Slalom znamená více vektorování a obratnější zatáčení, Track naopak omezuje účinek vektorování a snaží se o co největší stabilitu a Normal je někde mezi.

V praxi se to projevuje tak, že režim Slalom vás neustále tlačí do zatáčky, auto je obratnější, ale také nervóznější a cítíte, jak zatáčí rovněž záď a jakoby lehce ujíždí, byť o přetáčivý smyk v tomhle případě ještě nejde. Track oceníte v rychlejších zatáčkách, kdy je vůz naopak stabilní a přesný, ale ne rozverný.

Mnohem zajímavěji ale GS F funguje na běžných silnicích, kde ostatně dává i mnohem více smyslu. V prvé řadě se jedná o perfektně odhlučněný stroj. S tímto Lexusem je opravdu radost cestovat, protože je v něm klid, pokud tedy jedete pod 3600 otáček (ve 130 km/h na osmičku auto točí 2000 ot./min). Podvozek je sice tuhý, avšak zároveň poddajný a dobře filtruje nerovnosti, což navíc zvládá velmi tiše, bez rázů.

Vydáte-li se na okresku, objevíte automobil, který tam nepůsobí nepřístojně. Právě v těchto podmínkách vidím jeho hlavní výhodu oproti BMW M5 – bude vás totiž bavit, ale ne děsit. Pokud totiž v M5 na výjezdu ze zatáčky dáte na dvojku plný plyn, buď bude mít nedostatek trakce, anebo vás omezí protiprokluz. Velmi silný přeplňovaný osmiválec už nedokáže tak úplně efektivně přenést výkon na zadní kola. To však není případ atmosférického GS F. Stále je to velmi rychlý stroj, ale na výjezdu z utaženého oblouku můžete dát v klidu plný plyn a auto vystřelí vpřed na hranici přilnavosti zadních kol, ale ne za ní. Paradoxně tak většině zájemců může takovýto vůz sedět lépe, protože se jej nemusejí bát a mohou si užívat zrychlení osmiválce v podstatě kdekoliv a kdykoliv.

Přidejte k tomu již zmíněné přesné řízení či velmi dobře potlačenou nedotáčivost a získáte automobil, který je i na zatáčkovité trati překvapivě uspokojující, obratný a zábavný. Pokud byste čekali, že s 477 koni půjde o driftovací nástroj, tak jste vedle, v tomto případě je minimálně na suchu mnohem podstatnější efektivita. I když samozřejmě dostatečně odvážný jedinec zvládne i jízdu bokem, autu se ale úplně nechce.

Vrátit se musíme ještě k motoru, který je vážně fantastický a stále nám připomíná, proč máme rádi atmosférické jednotky. Nezředěný zvuk, plynulý nástup a gradace výkonu, točivost, drama a charakter. Zároveň však potěší nízká spotřeba na delší vzdálenosti (pod 10 l/100 km) či zrychlení z klidu na sto kilometrů v hodině za 4,6 sekundy a maximální rychlost 270 km/h. Zajímavý je údaj zvaný „max. cruising speed“, tedy maximální dlouhodobá rychlost. Ta činí 240 km/h.

Jednotka je spojena s osmistupňovým automatem, který v běžném režimu řadí maximálně hladce. Pokud jej přepnete na manuální řazení, je v nízkých otáčkách trochu nepřesný při podřazování a mírně kope, naopak pokud se rozjedete ostřeji, začne fungovat výborně - řadí rychle, s dobrými reakcemi na pokyny řidiče.

Uvnitř pak člověk sedí ve výtečných odvětrávaných anatomických sedadlech, má skvělou pozici za volantem a připadá si ve voze výjimečně, ačkoliv některé části palubní desky jsou již trochu za zenitem, třeba středový panel. Pochválit musíme přehlednost i dobrou výbavu, stejně jako kožené obšití snad všeho.

Na pohled má GS F opravdu oči přitahující tvary – svalnaté, ale s výjimkou Darth Vaderovy čelní masky relativně umírněné. Nové zadní čiré svítilny nemusí sednout každému, ale celkově jsme zaznamenali veskrze pozitivní reakce. My bychom auto brali buďto v modré či tmavě červené barvě, mnohým se ale líbila také extrovertní zářivě oranžová.

V současné době čekáme na zveřejnění českých cen, ale již nyní můžeme říci, že Lexus GS F je opravdu velmi povedeným strojem s perfektně naladěným podvozkem, lahodným atmosférickým osmiválcem a téměř ideálním každodenním charakterem. K tomu navíc dostanete schopnost nejen odvézt čtyři lidi skrz celou Evropu v komfortu, ale auto také umí vážně pobavit řidiče, kdy až překvapivě dobře zvládá zakroucené okresky a na okruhu nepůsobí nepřístojně. Takto sladěné auto by si rozhodně zasloužilo prodejní úspěch.

Nový Lexus GS F - technická data
Motor 5.0 V8
Převodovka 8A
Zdvihový objem [cm3] 4969
Válce/ventily 8/4
Největší výkon [kW/min-1] 351/7100
Největší toč. mom. [Nm/min-1] 530/4800-5600
Max. rychlost [km/h] 270
Zrychlení 0-100 km/h [s] 4,6
Komb. spotřeba [l/100 km] 11,2
Pohotovostní hmotnost [kg] 1790-1865
Cena [Kč] Zatím neznáma
Ondřej Chamilla
Diskuze (71)
16. 10. 2015 00:20
Re: Porovnání s M5
M5 neměl nikdy filizofii být mrštným sportovním autem, byl to "ubersedan". GS s atmosférickým motorem by se asi lépe srovnávalo s předchozí M5. Reklamní tvrzení z článku o tom, že M5 nemá trakci, zatímco GS je na tom lépe než čtyřkolky apod. - cuká mi v koutku. Že když na výjezdu ze zatáčky na dvojku dám plný plyn - M5 se nerozjede, zatímco GS vyrazí bez zaváhání - no to je fakt estráda... Počkáme si pár týdnů na názory jiných testerů, a předpokládám, že to bude stejné jako u vždy: "americký automat", "řízení s nulovou zpětnou vazbou", "zajímavá alternativa pro kupce co nechtějí německé auto"...
Že je atmosférický motor, zvlášť s tímhle obsahem, to NEJ, to si nemusíme říkat, to všichni víme. Ale má ho každá druhá amerika a samo o sobě to není záruka ničeho.
Viz nový Mustang.
15. 10. 2015 23:22
Re: Porovnání s M5
Jste moc do detailu :-) Já bych osobně ideu toho vyjádření, že dává smysl LEXUS v tomto stylu, bral. M5 se potupně stává extrémně velkým a těžkým kladivem, co je technicky vždy plné novinek a ďábelsky rychlé, ale ne již tak zábavné a ideově se vzdaluje od původního M5. Ale je to přirozený trend a určují ho i zákazníci co vozy BMW reálně kupují, jako vy např. předpokládám. Já osobně koupím spíše ten Lexus, ale chápu oba tábory tj. velké uznání kvalit M5 současné, ale i trochu hlasy rozhořčení nad ním i přes nepopiratelné kvality toho vozu...
15. 10. 2015 14:31
Re: Porovnání s M5
Bájíte o autě, ve kterém jste nikdy nejel a píšete o tom zasvěcené články:) když se v auto.cz testovala M5 ještě jste nebyl v redakci, tak jste si vymyslel, že to bylo na jiné akci, potom zase že to bylo soukromně. Chápu, že se chcete zavděčit Lexusu, ale psát bulvární nadpisy o "autě co dává větší smysl než M5" bez přímé zkušenosti je hloupé.

Ne, nemohl bych tak zpochybnit, protože nemám zájem to dělat. Jen mně praštil do očí zjevný nesmysl.
15. 10. 2015 12:33
Re: Porovnání s M5
To podobným způsobem můžete zpochybnit jakékoliv mé tvrzení o kterémkoliv autě na světě, když se mnou nejezdíte. ;-) Já vám nenutím mi věřit, vše co píšu jsou jen mé osobní názory, třeba i to, že GS F dává větší smysl než M5.
15. 10. 2015 10:48
Re: Porovnání s M5
Chápu, že jsi panu Chamillovi povinován nějakým osobním způsobem, ale já ne, a tudíž mohu napsat to, co jsem napsal:)