Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lexus LFA Roadster jako kus umění, dočkáme se jej i ve skutečnosti? (+video)

Jan Mička
Diskuze (0)
Lexus LFA je již sice beznadějně vyprodaný, stále však existuje možnost příchodu jeho otevřené varianty. Proč by jinak automobilka vůz vystavovala?

Supersportovní Lexus LFA se začal vyrábět v lednu 2010 a 170 pracovníkům trvalo téměř dva roky, než dokončili výrobu všech pěti set plánovaných exemplářů. V průběhu let se velmi spekulovalo také o příchodu jeho otevřené verze, ta však nikdy nebyla oficiálně potvrzena a ani dnes, více než pět let od uvedení modelu jako takového, nepřicházejí z Japonska nové informace.

Dlužno dodat, že myšlenka o příchodu roadsteru nevznikla jen tak z ničeho – jeho koncept, byť z našeho pohledu designově trochu umírněnější, se totiž představil na tokijském autosalonu již v roce 2008. Těžko říci, jestli mu Toyota nedala zelenou kvůli nestabilní situaci na trhu, nebo nakonec chtěla kupé zachovat exkluzivitu, proč by ale zájemce o podobně střižený automobil „trápil“ vystavením takřka sériově vypadajícího exempláře?

Stalo se tak na tokijské výstavě Media Ambitions, která prezentuje umělecká díla za použití pokročilých audiovizuálních technologií. Lexus LFA Roadster měl svůj vlastní „stánek“ se zvukovou i obrazovou instalací s názvem „1220“, který odkazuje na výšku karoserie v milimetrech. Návštěvníci mohli do vozu usednout, přičemž celé představení mělo za úkol navodit pocit, jako by ho skutečně řídili.

Jan Mička
Diskuze (0)