Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lexus LS 460 přijede s potkávacími LED světlomety

Ondřej Láník
Diskuze (53)
Evropská komise udělila značce Lexus výjimku umožňující zavedení světlometů s prvky LED. Legislativa týkající se této oblasti se teprve připravuje.

Evropská komise udělila značce Lexus výjimku umožňující zavedení světlometů s prvky LED. Legislativa týkající se této oblasti se teprve připravuje.

Evropské automobilky i výrobci světelné techniky byli možná trochu zaskočeni, když Evropská komise před časem udělila Lexusu výjimku, povolující schválení nové vlajkové lodi Lexus LS 460 do provozu na evropských silnicích i s LED-světlomety. Lexus si tak zřejmě v polovině roku 2007 připíše další evropské prvenství, protože, dosud se diody používaly převážně jako zdroj světla u koncových světel, brzdových světel a v některých případech také pro parkovací světla nebo světla pro denní svícení.

Legislativa EU počítá se zavedením nových předpisů, které by umožňovaly zavedení nových adaptivních funkcí automobilových světlometů. Zavedení LED prvků do sériové výroby v evropských modelech před rokem 2008 je tedy nepravděpodobné.

Zatímco Lexus používá LED jen pro potkávací světlomety (pro ostatní světla je ve sdruženém světlometu vždy další prvek), technologie, které jsou vyvíjeny a pro něž je připravován legislativní rámec, počítají se zavedením LED-světel, která budou schopna splnit nejen současné požadavky, ale také zavedou tzv. dálniční nebo městský režim.

Cílem vývoje je vedle rozšíření možností designu aut (umožnění malých rozměrů světlometů), hlavně bezúdržbový provoz světlometů během celé životnosti automobilu. Nezanedbatelná není ani nízká energetická náročnost ve srovnání se současnými světelnými zdroji.

O voze Lexus LS 460 jsme psasli více ve starším článku.

Ondřej Láník
Diskuze (53)
12. 7. 2006 00:59
Re: TTT A 100.000 KM
:-) Fakta... ta fikce zhmotněné touhy... ;-) Nebude mnohem spolehlivější. Je to auto ze středu... Mrkni na test... je tam toho na tři strany a je to opravdu velmi poučné.
12. 7. 2006 00:36
Re: TTT A 100.000 KM
Hele... :-) tabulky... na ty je tu jinej :-) Důležité je, co se potvrdilo... že je to běžný auto, co má svý mouchy, přesně tak, jako kdejakej evropskej mainstream. A to to jde - tohle vědět. Teda, až na to, že tady neprosedíš za sto tisíc žádnou židli. To je velkej problém.
12. 7. 2006 00:00
Re: TTT A 100.000 KM
To byl dlouhodobý test... jen tohoto. Postupně testují auta a po sto tisících je rozeberou. Zajímavé bylo to, že byli trochu překvapeni počtem závad... také měli to TTT očekávání... je to ovšem přirozené... TTT není žádnej zázrak... koneckonců to také není žádná "premiovka".
11. 7. 2006 19:25
TTT A 100.000 KM
Jo, všichni to víme, všichni si kupujeme jenom nejspolehlivější auta... třeba AVENSIS... testovanej teď na sto tisíc Autotipem... to ujedu za necelý dva roky. Takže - dvoulitrovej nafťáček začal v cca 73.000 vypouštět z výfuku dým - katalyzátor přestal stíhat. Netáhl, zato papal... 9 litrů. Dešťové čidlo za tmy špatně reagovalo, autorádio mělo problémy najít signál, Od 70.000 spojka zabírá trhavě... musela být vyměněna. V 90.000 vysezená (!) sedadla, snižila se tuhost karoserie a v tom důsledku se zhoršily jízdní vlastnosti... Po rozebrání vozu se dále zjistilo poškození přímého ozubení hnacího hřídele v důsledku nekvalitní montáže... z tohoto důvodu šla po celou dobu řadit pětka jen s velkými obtížemi... Dále byla zjištěna rez u úchytů motoru a na svorkách baterie. Kladem prý bylo, že za celou dobu nemusel být Avensis odtažen do servisu a vždy dojel. Testéři si jinak chválili nízkou hlučnost, ergonomii ovladačů, klimatizaci a velký zavazadelník... Takže... pozor na to... aby, až ti u Avensisu rupne spojka, ti nemuseli na ARU vyměnit současně puklý srdce...
11. 7. 2006 18:46
Re: A JE TO TADY ZASE...
:-) ...Hoštice - >:D :yes: Já ráno rychle napsal příspěvek a odjel jsem, teď to čtu >:D Tohle miluju, xenon prej neoslňuje... jo... možná tak v Need for speed... P.S. Teď jsem dočetl v Autotipu test Avensisu na 100 tisíc km... no, tak to je debakl... hlavně, že jsou to nejspolehlivější auta...