Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

300 koní pro nejmenší Lexus. Koncept LBX Morizo RR údajně míří do výroby

Lukáš Volšický
Diskuze (4)

Sportovní Lexus LBX Morizo RR s nadupaným tříválcem z Toyoty GR Yaris se údajně blíží do sériové výroby. Na světové trhy by mohl vyrazit už letos.

Letos v lednu nás Japonci ohromili novým konceptem sportovního crossoveru, když na Tokijském autosalonu odhalili výkonnější verzi nejmenšího a nejlevnějšího lexusu současnosti. Nový Lexus LBX Morizo RR přijel na svět s turbodmychadlem přeplňovanou benzinovou šestnáctistovkou z modernizované Toyoty GR Yaris. A teď to vypadá, že se v budoucnu opravdu začne vyrábět.

O sportovním crossoveru se spekulovalo už během oficiálního debutu v Miláně a údajně se už brzy začne prodávat ve vybraných zemích. Pro australský magazín Drive to potvrdil John Pappas, šéf tamního zastoupení Lexusu. V rozhovoru se vyjádřil, že Lexus LBX Morizo RR se s velkou pravděpodobností dostane do sériové výroby.

Současně však uvedl, že nejvýkonnější verze malého Lexusu LBX, vycházejícího z Toyoty Yaris Cross, zatím nedostala definitivní zelenou. Ultimativní Lexus LBX s výkonným tříválcem G16E-GTS z GR Yarisu by tak na světových trzích mohl nabídnout až 224 kW (300 koní) a 400 newtonmetrů. Standardem by pak mohla být nově vyvinutá osmistupňová automatická převodovka Direct Shift Transmission.

Video se připravuje ...

O budoucím příchodu produkčního Lexusu LBX Morizo RR se v minulosti zmínil i Akio Toyoda. Uvedl, že by se měl začít prodávat v pozdějších měsících letošního roku. Bývalý prezident a generální ředitel společnosti byl hlavní inspirací pro vznik sportovní edice, protože se aktivně účastní automobilových závodů s přezdívkou „Morizo“.

Na závěr připomeneme, že standardní Lexus LBX se v Česku prodává s nenabíjecím hybridem o 100 kW (136 koních) a 185 newtonmetrech. Zákazníci si mohou vybrat ze základního pohonu předních kol nebo volitelné čtyřkolky E-Four s dodatečným elektromotorem pro pohon zadních kol.

Lukáš Volšický
Diskuze (4)

Doporučujeme

5. 4. 2024 22:24
Re: moc líbí
ty trpíš nějakou obsesí, že se musíš tady k čemukoliv vyjádřit a podle možnosti jako první? Navíc velice hloupými průpovídkami. :no:
Pouze degeneruješ zdejší diskusi :no:
5. 4. 2024 20:10
CEO
Pěkná alternativa k těm elektronesmyslům :yes:
Avatar - Horký Rom
5. 4. 2024 17:39
moc líbí
Bez pochyb, ideální autíčko, až na jeden háček - nesprávný pohonný systém. Neříkám, že je špatný, je dokonalý, ale evoluce jde dál. Hrát na jevišti několik desetiletí stále opakující se činohru se stejným hereckým obsazením, je neskutečné neprozíravé.

Dědkum se bude líbit. Toyoda/Lexus :no: