Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Lexus RZ 450e – Skvost s neomluvitelnou vadou

Matyáš Kunst
Diskuze (154)

Lexus na trh uvádí vlastní elektromobil postavený na platformě e-TNGA, kterou sdílí s Toyotou BZ4X a Subaru Solterra. Vůz se znakem „L“ na kapotě ovšem otevřeně projevuje svou ambici stát se této trojici nadřazený.

Design, interiér


Po mnoho let byl Lexus synonymem pro hybridní pohony, a přesto se až do minulého roku všechny modely této značky obešly bez nabíjecích kabelů. Po ohromném úspěchu plug-in hybridního NX přichází automobilka s dalším nevyhnutelným krokem - plně elektrickým modelem RZ 450e.

Ačkoliv se nejedná o první elektromobil, který Lexus uvedl na trh - tím je model UX ve verzi 300e - jedná se o první model, jehož platforma e-TNGA je přímo dedikovaná absenci spalovacího motoru. Těchto základů využívají také modely Toyota BZ4X a Subaru Solterra, které jsou si v základu podobné jako vejce vejci. Přesto námi testovaný Lexus mezi svými sourozenci přeci jen v několika ohledech vyniká. 

Redakce Auto.cz přivítala novinku v nejvyšší výbavě, obohacené o několik příplatkových prvků, takže o zábavu jsem během týdenního testu neměl nouzi. Bohužel, tomuto konkrétnímu kusu chyběl nový systém řízení One Motion Grip (OMG), který zahrnuje zploštělý volant (v motoristickém světě známý jako „yoke“). 

Tento systém svým způsobem představuje revoluci v řízení, neboť se jedná o vůbec první (sériově vyráběný) automobil na světě, který nemá fyzicky propojený volant s nápravou. Veškeré pohyby řidiče s volantem jsou přenášeny pouze elektronicky - tuto technologii Lexus označuje jako steer-by-wire. Řízení po drátech v minulosti přineslo už Infiniti Q50, to však mělo mechanická zadní vrátka pro případ, že by systém selhal.

Inovativní řešení Lexusu přináší dvě hlavní výhody: Zaprvé, maximální rejd volantu je omezen na necelých 180 stupňů, což eliminuje potřebu přehmatávání a umožňuje ovládání volantu jediným pohybem. Zadruhé, řidič nepociťuje nepříjemné vibrace ani jiné zásahy do řízení způsobené nerovným terénem nebo špatným stavem vozovky, protože se z kol nedostává přímá odezva do volantu. Přesto je určitá míra odezvy stále přenášena pomocí senzorů na nápravě, které posílají signály do vibračního motoru ve volantu, ale jejich intenzita je mnohem menší a příjemnější. Tento systém bude ovšem v na našem trhu k dispozici až v roce 2025.

Design elektrického Lexusu je z trojice japonských sourozenců ten nejvýraznější - což je na druhou stranu přesně to, co bychom od této značky očekávali. Názory se různí zejména při pohledu na přední masku, která si zachovala standardní tvar nárazníku do písmena L, i když mřížka chladiče byla, jak bývá u elektromobilů obvyklé, zaslepena. Nicméně, v detailu můžeme vidět, že ve spodní části zůstala malá část mřížky otevřená, což pomáhá s chlazením baterie. Kapota se sklání do mírného převisu, což vytváří nad logem automobilky ostrý výběžek, jenž svírají pokročilé LED světlomety. 

Ve srovnání s výrazným vzezřením předku, zbytek vozu působí velmi elegantně a vyspěle. Zejména zadní část vozu se skutečně povedla. Hlavní roli zde hrají světlomety, jejichž linie obepíná celou šířku pátých dveří až do boků vozu, takže jsou viditelné i z profilu. Za zmínku stojí také netradiční aerodynamický prvek nad zadním sklem, kterému inženýři Lexusu přezdívají „kočičí uši“.

Vozidla tohoto japonského výrobce mají tu vlastnost, že popisování jednotlivých křivek by u jediného modelu vydalo minimálně na krátkou knížku, takže zbytek ponechám na vašem úsudku z fotografií. Musím však přiznat, že přes počáteční skepsi jsem si na vzhled exteriéru zvykl poměrně rychle. 

Lexus RZ 450e Lexus RZ 450e

Z kabiny nebudete chtít už nikdy vystoupit

Interiér je hoden renomé výrobce, který si zakládá na spojení pohodlí a luxusu. Jsem si vědom klišé, kterého se nyní dopustím, ale v kabině si skutečně budete připadat jako v obýváku, dokonce možná o trochu lépe. Všechno je příjemně měkké, hebké a přesto velmi pevné a solidní.

Pohyblivé části je radost používat. Plynulé otevírání různých úložných prostor, téměř neslyšné otevírání a zavírání oken, příjemné a responzivní kliknutí při stisknutí jednotlivých tlačítek. Ve volných chvílích se tak mnohdy přistihnete, že si bezmyšlenkovitě hrajete s různými prvky kokpitu, jen proto, že je to jednoduše nesmírně uspokojující.

Zvláštní slova chvály si bezesporu zaslouží sedačky. Pokud by to bylo možné, okamžitě bych je z tohoto testovaného vozu vyjmul, připevnil k nim kolečka a trávil v nich také čas, během kterého v rukou nedržím volant. Ani při delších cestách jsem nepocítil sebemenší nepohodlí a během dynamičtější jízdy mi boční opěrky poskytovaly naprosto dostatečnou oporu. 

Jak se u vyšších výbav takového vozu sluší, sedačky disponují funkcí vyhřívání a odvětrávání, s čímž souvisí velmi kontroverzní krok designérů, který spočívá v eliminaci přihrádky spolujezdce. Tu nahradil panel potažený látkou, který funguje jako další zdroj tepla během vyhřívání sedaček. Jak říkám, obývací pokoj. 

Poté, co se cestující pohodlně usadí, mohou naplno obdivovat rozsáhlou obrazovku infotainmentu s úhlopříčkou 14 palců, na kterou si nemůžu stěžovat ani v nejmenším. Systém je naprosto přehledný a skvěle responzivní. Stejně tak, jako ostatní modely současné nabídky Lexusu novinka alespoň z části zachovala samostatný panel klimatizace s fyzickými ovladači. Těmi nastavíte teplotu, zatímco intenzitu volíte dotykovým posuvníkem, který je na obrazovce neustále k dispozici, takže se k němu nemusíte nijak „proklikávat“. Samozřejmostí je bezdrátové propojení telefonu pomocí Android Auto a Apple CarPlay, který si můžete během jízdy odložit na bezdrátovou nabíječku.

Zpočátku jsem byl zaskočený tím, jak malý se mi digitální kokpit zdál být. Ale když jsem v zápětí sám sobě položil otázku „co víc by vlastně měl umět?“, uvědomil jsem si lehkou deformaci oborem a pohled přehodnotil. Displej zobrazuje veškeré informace jasně a přehledně, což je vlastně jeho primární účel. Koneckonců, během jízdy na něj budete koukat jen minimálně, díky přítomnosti head-up displeje, který promítá základní údaje přímo do zorného pole řidiče.

Lexus RZ 450e Lexus RZ 450e

Tím se dostáváme k ovládacím prvkům na volantu, které head-up displejem přímo kooperují. Jakmile na tlačítka položíte prst, promítnou se na čelním skle. Řidič v tuto chvíli přesně vidí, na kterém tlačítku prst drží a jeho aktivaci následně potvrdí fyzickým stlačením. Naprosto geniální řešení, které mě fascinuje již delší dobu.

Mluvíme-li o kabině nového Lexusu RZ, bohužel nemůžu opomenout výhled řidiče z vozu, který rozhodně není ideální. Čelní sklo je značně zkosené a není nikterak vysoké, což ovšem nelze říct o kapotě, přes níž je vidět velmi špatně. V jedné linii s čelním sklem jsou také sloupky A karoserie, jejichž zkosení značně brání výhledu do stran. Nejhorší je však situace u zadního okna, přes které kvůli jeho velikosti a umístění neuvidíte zhola nic. V tomto ohledu jsem byl za vysokou výbavu, jejíž součástí byla také panoramatická kamera, opravdu vděčný.

Teď už zbývá zhodnotit pouze to, jak je interiér elektrického SUV praktický. Přestože platforma e-TNGA přináší nové možnosti v ohledu úložných prostor tam, kde dříve býval středový tunel, absence schránky nad koleny spolujezdce je stále cítit. Jinak si ovšem na prostor v kabině nemůžu stěžovat. Obzvlášť mě překvapilo místo na zadních sedačkách - sám za sebou (185 centimetrů) jsem měl před koleny minimálně dvacet až třicet centimetrů prostoru. Vzhledem k tomu, že akumulátor je umístěn „pod podlahou“ je třeba počítat s menším výškovým rozdílem mezi sedákem a podlahou.

Zavazadlový prostor nabídne 522 litrů objemu, což je zhruba o 70 litrů víc, než dokáží poskytnout jeho sourozenci v podobě Toyoty BZ4X a Subaru Solterra. 

Motor, jízdní vlastnosti


Lexus nečinil výběr nikterak složitý. V nabídce je pouze jedna motorizace, nesoucí označení RZ450e. Tato verze je poháněna plně elektrickým ústrojím, kterou výrobce nazývá Direct4. Dvoumotorové uspořádání dosahuje výkonu 308 koní a točivého momentu 435 Nm, což dle tabulek stačí na sprint z 0 na 100 km/h za 5,6 sekundy. Během týdenního testu jsem trojciferného údaje na tachometru dosáhl dokonce za rovných 5 sekund! 

Ačkoliv tento model rozhodně nebyl konstruován pro zvlášť dynamickou jízdu, elektrický pohon poskytne překvapivě dobré pružné zrychlení. Odezva po sešlápnutí akcelerátoru je téměř okamžitá a pokud řidič udrží nohu na pedálu, hutný výkon bude vůz neustále „táhnout“ vpřed bez jakéhokoli znatelného úbytku výkonu. 

Porovnáme-li pohony nového Lexusu a jeho sourozenců, objevíme hned několik zásadních rozdílů. Tím prvním je výkon - Toyota i Subaru mohou využívat „pouze“ 214 koní, přičemž oba tyto vozy zrychlí na stovku za 6,9 sekund. Zajímavá je také samotná koncepce motorizací.

Zatímco u méně výkonnějších alternativ je silnější elektromotor umístěn na zadní nápravě, u modelu RZ je tomu přesně naopak, čímž výrobce zdůrazňuje snahu o maximalizaci pohodlí a ovladatelnosti tohoto luxusního SUV. Pro doplnění - oba dva elektromotory fungují na bázi permanentních magnetů. Trochu mi chyběla možnost ovládání jedním pedálem, což automobilka zdůvodňuje snahou ponechat vůz neustále pod kontrolou řidiče.

Lexus RZ 450e Lexus RZ 450e

Do této chvíle to vypadalo s Lexusem RZ velmi nadějně, ale bohužel přišel čas zabývat se jeho největší slabinou, která ho v konkurenčním boji pravděpodobně pohřbí. Budeme mluvit o dojezdu. Nutno říct, že již během představení novinky budily údaje poskytnuté výrobcem jisté obavy, jenže realita je ještě horší. Stejně tak jako u motorizací ani zde nemáte na výběr z více variant - elektrické SUV je standardně dodáváno s lithium-iontovou baterií s nominální kapacitou 71,4 kWh, z čehož je využitelných 64 kWh. 

V teorii by měl akumulátor v kombinovaném provozu vystačit na necelých 400 kilometrů a během zimních měsíců zhruba na 300. Tak jsem si vůz na začátku týdne převzal, baterii doplnil energii u nejbližší dobíjecí stanice (přibližně do 90 %) a do kabiny usedl, zatímco palubní počítač ukazoval dojezd necelých 250 kilometrů. Prvních pár desítek minut jsem si myslel, že se systém přepočítal a časem předpokládaný dojezd upraví dle současné průměrné spotřeby, avšak k mému překvapení se tak nestalo. Procenta začaly klesat přesně podle předpovědi.

Prvních pár dní jsem s „erzetkem“ trávil převážně v ulicích hlavního města a zde se dojezd skutečně pohyboval nad hranicí 250 kilometrů. Cíl víkendového výletu ležel na území Plzeňského kraje a během hodinové jízdy po dálnici D5 jsem si podle aktuální spotřeby odvodil dojezd kolem 180 kilometrů. 

I když rychlé nabíjení může v mnoha případech nedostatečný dojezd vyvážit, Lexus neexceluje ani v tomto ohledu. Přestože výrobce udává maximální nabíjecí výkon až 150 kW, ve skutečnosti se během nabíjení na 300 kW stanici se zahřátou baterií výkon ustálil na 130 kW a po necelých 10 minutách křivka začala rychle klesat. 

Nejprve na 100 kW, následně na 80 kW. Nabíjení z 10 na 80 % zabere přibližně 30 minut.

Lexus RZ 450e Lexus RZ 450e

Je to obrovská škoda, protože kromě problémů s dojezdem a nabíjením je Lexus RZ450e jedním z nejkomfortnějších elektromobilů na trhu. S jeho měkkým odpružením a prvotřídním odhlučněním kabiny je jízda téměř meditativním zážitkem, a to dokonce i na dvacetipalcových kolech. A co je důležité, jízdní asistenti jsou velmi precizní a nezasahují zbytečně do řízení.

Závěr


Značky Lexus si skutečně vážím. Současná modelová řada obsahuje vozy, se kterými se čas od času rád projedu a také vozy, kterým jsem v dřívějších testech explicitně vyznal lásku. Věřte mi, že jsem si chtěl oblíbit i nové RZ a po prvních pár kilometrech za volantem k tomu bylo již skutečně blízko, ale bohužel, zmiňovaný dojezd na jedno nabití prostě nelze přehlédnout.

Pokud se ovšem pohybujete výhradně ve městě a jste schopni elektrickému SUV tento nedostatek odpustit, čeká vás jedno z nejpohodlnějších svezení vašeho života. Interiér Lexusu tradičně drží vysoký standard. Vysoce kvalitní dílenské zpracování, pohodlná sedadla, dokonale odhlučněná kabina a moderní infotainment systém - všechny tyto prvky vám během jízdy budou dělat radost.

Jistě vás zajímá, na kolik luxusní SUV vlastně vyjde a zde přichází další zádrhel, kerý mnozí jednoduše nepřekousnou - cenovka základní verze „Comfort“  byla stanovena na 1.715.000 Kč. Tato výbava není nikterak chudá, ale přesto postrádá několik prvků, které považuji za zásadní. Zlatá střední cesta v podobě výbavy „Executive“ vyjde na 1.890.000 Kč a „Luxury“ poté na 2.125.000 Kč.

Lexus RZ 450e Lexus RZ 450e

Nejlevnější verze modelu 1.715.000 Kč (230kW, Comfort)
Základ s testovaným motorem 1.715.000 Kč (230kW, Comfort)
Testovaný vůz bez příplatků 2.125.000 Kč (230kW, Luxury)
Cena testovaného vozu 2.260.000 Kč (230kW, Luxury)

Plusy

  • Odvážný a přesto vyspělý design exteriéru
  • Dílenské zpracování interiéru
  • Displej infotainmentu
  • Velmi pohodlné sedačky
  • Velké množství prostoru v kabině
  • Skvělá dynamika pohonu

Mínusy

  • Trestuhodně krátký dojezd
  • Chybějící schránka spolujezdce (u vyšších výbav)
  • Chybí ovládání jedním pedálem
  • Těžko obhajitelná cena
  • Horší výhled z kabiny
Zobrazit celý článek
Matyáš Kunst
Diskuze (154)

Doporučujeme

Lexus RZ 450e
Cena základní sestavy 2 125 000 Kč
Výbava základní sestavy 20“ litá kola, Lesklé lemy kol, lesklý prahový kryt vozu, LED světlomety s funkcí AHB, funkce svícení do zatáček, přední mlhová světla, LED osvětlení dveří, Lexus Safety System +3, panoramatické zobrazení okolí vozu, funkce vzdáleného automatického parkování, elektricky nastavitelná sedadla, 8 směrů, paměťové funkce sedadlo řidiče, čalounění sedadel Suede (semiš), vyhřívání sedadel „Radiation Heater“ vpředu i vzadu, elektricky nastavitelná bederní opěrka, vyhřívaný a elektricky nastavitelný volant, dotykové ovládací plochy, vnitřní digitální zpětné zrcátko, sutomatická klimatizace včetně senzoru vlhkosti, bezklíčový systém Smart Entry a elektrické ovládání víka kufru, 14“ multimediální dotykový displej, včetně navigace, bezdrátová nabíječka a další Kč
Cena testované sestavy 2 260 000 Kč
Výbava testované sestavy metalický lak (35.000 Kč) Kč
Motor
Typ motoru: elektrický
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 230 / 0
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 435 / 0
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 160
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 5.6
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 522 / 0
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 2095 / 585
Rozměr pneu: 235/50 R20, 255/45 R20
Lexus RZ 450e
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4805
b) šířka (mm): 1895
c) výška (mm): 1635
d) rozvor (mm): 2850
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
Avatar - Hammunasakra
6. 9. 2023 15:07
Re: OMG
Wooow :yes: :yes:
Avatar - Mikesus
6. 9. 2023 08:00
Re: OMG
Tak o tom fail-safe jsme mluvil na začátku. Jen teď taky dám svou, že jsem nevěděl jak přesně to je udělané.
Ted uz díky tomuto také mám lepší představu.
Mám pocit, že bez mechanické zálohy by to ani nešlo homologovat.

Za mne máš :yes: , že dokážeš uznat svůj omyl. Upřímně, nečekal jsem, podle toho jak ses do krve hádal.
5. 9. 2023 22:08
Re: OMG
Tak aby ses mohl řádně divit, já uznávám, že máš pravdu. Jsem tím víc překvapen, jak moc technologicky pokročilé auto vlastním. Nicméně, moje část pravdy je, že tam je ten failsafe režim s přímou hydraulickou vazbou. Tedy že si Toyota nedovolí spolehnout se jen na by wire.
Avatar - Mikesus
5. 9. 2023 19:05
Re: OMG
přesně tak, ty pojistné ventily jsou failsafe.To je ta záložní mechanická vazba. Jinak to mechanicky propojeno není.

https://www.researchgate.net/publication/338512432_Research_on_Mechanism_and_Key_Technology_of_Intelligent_Vehicles_Brake_By_Wire_system

ale pochybuju, že rohor nebo ryccardo uznají svůj omyl.
Avatar - Rampa89
5. 9. 2023 17:04
Re: OMG
https://youtu.be/4LmrXgg-M6g?t=284

Za běžných okolností je výstup z hlavního brzdového válce uzavřený od zbytku brzdového okruhu (předních brzd) a tlakuje jen snímač (stroke simulator), podle kterého ECU dávkuje brzdný tlak přes, zjednodušeně řečeno, jednotku ABS. V případě výpadku napětí se otevřou ventily (master cylinder isolation valves) mezi hlavním brzdovým válcem a L+P předními třmeny a řidič může tlakem na pedál zastavit - přímá mechanická vazba. Samotného mě to zajímalo. Nabízí se snad jen otázka, když by člověk za běžného provozního stavu (by-wire) potřeboval brzdit a jednotka by nebrala jeho vstup v potaz. To ale podle všeho mají jištěné 3 tlakovými čidly a snímačem polohy pedálu...

V principu je to prakticky jako kdysi Mercedesí SBC brzdy.
https://atlanticmotorcar.com/…ads/1202_5mg.jpg