Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Evora (ani Lotus) v Americe neskončí

Michal Fokt
Diskuze (3)
Lotus musí kvůli absenci "chytrého" airbagu přestat v USA prodávat model Evora, což by pro značku znamenalo v Americe konec. Ten ale nepřijde, v Hethelu to pojali ve stylu "chytré horákyně".

Před pár dny proběhla médii zpráva, že Lotus letos v prosinci ukončí v USA prodej kupé Evora, posledního auta značky, které legálně může na americké silnice poté, co Elise a Exige už nadále nesplňovaly americké bezpečnostní předpisy a mohou se tak prodávat pouze pro použití na závodních okruzích.

Důvodem je v případě Evory absence "chytrých airbagů", které musí mít všechna auta, prodávaná od roku 2014 v USA a Kanadě, z čehož Lotus dostal roční výjimku, která letos končí. To by značku, která se momentálně nachází ve velmi složité ekonomické situaci, asi definitivně položilo, přece jen USA patří k nejdůležitějším trhům Lotusu, Britové však naštěstí mají řešení.

Ještě před koncem letošního roku si prodejci naskladní současné modely Evora, které pak budou v průběhu roku 2015 nabízet zákazníkům podobně, jako to udělala třeba Honda v případě emisní normy Euro 5 a Civicu Type R 8G. Tím se překoná kritické období a na rok 2016 už Lotus Evory vybaví požadovanou bezpečnostní technikou. Tento krok však do jisté míry vysvětluje, proč se u Lotusu chystá propouštění - absence roční produkce jednoho ze tří modelů pro klíčový trh se musí nějakým způsobem projevit.

Nemožnost vybrat si Evoru přesně podle svých představ patrně prodejům v příštím roce ublíží, letos však má Lotus v USA dobrý rok, za první čtvrtletí prodal 505 aut, což je meziroční nárůst o 31 % a nejlepší výsledek od roku 2011. Šéf amerického zastoupení Lotusu je navíc optimistický ohledně budoucnosti značky v roce 2016 a dalších, plánuje se nárůst prodejů a rozšiřování dealerské sítě. Tak držme palce, byla by škoda přijít po tom všem i o Lotus.

Michal Fokt
Diskuze (3)
Avatar - Barrichello
29. 9. 2014 09:58
Největší škoda je
že odpískali Esprit. To mohlo být hodně zajímavé auto a konkurence pro německé značky.
28. 9. 2014 18:17
Re: velmi pekne auto
S 4C by se měl srovnávat spíš Exige S,podle mě by to dopadlo jednoznačně pro Lotus,který v testu porazil i McLaren,kdežto 4C není až zas taková pecka,jak se čekalo.
Avatar - 3_diamanty
28. 9. 2014 17:26
velmi pekne auto
zaujimalo by ma porovnanie s alfou 4C ;-) ...

evora je jedno z tych mala aut sucasnosti kde vam vobec nevadi ze to nema 8 reproduktorov od infinity a vyhrievane sedacky ...... skutocne este jeden normalny sportiak :yes: kde radost z jazdy je dolezitejsia ako pocet airbagov a spotreba na papieri :yes:

klobuk dole pre lotusom, to auto sice uz ma svoj vek ale vobec by mi nevadilo keby sa tato evora vyrabala aj dalsich 10 rokov.... tu nie je co menit.... dokonalost

:yes: