Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Takto může vypadat čtyřdveřové elektrické kupé od Lotusu, které se objeví v příštím roce

Dominik Kovář
Diskuze (2)

Po prvním elektrickém voze značky Lotus, kterým je SUV Eletre, si automobilka chystá na rok 2023 další elektrickou novinku - tentokrát čtyřdveřové kupé.

My víme. Tak rádi byste se chtěli dočíst, jak si na příští rok Lotus chystá nějakou pecku se spalovákem. Stále platí, že Lotus Emira je posledním modelem britské automobilky se spalovacím motorem a nyní je vše vsazeno na jedinou kartu - kartu nabitou elektrickým proudem. 

Video se připravuje ...

Letos v březnu se představil jako první model z chystaného EV portfolia Lotus Eletre v karoserii SUV. Automobilka ihned oznámila, že v roce 2023 ukáže další elektromobil, který tentokrát bude o něco blíže DNA značky vytvořené Colinem Chapmanem - čtyřdveřové kupé s pracovním názvem Type 133.

K vytvoření Type 133 si designér Theottle vypůjčil křivky konceptu Lexus BEV Sport Concept. Svému konceptu prodloužil rozvor, aplikoval designový jazyk Lotusu Eletra a koncept čtyřdveřového elektrického kupé je na světě. Inu, nevypadá vůbec špatně!

Lotus Type 133 bude stejně jako model Eletre postaven na univerzální platformě Electric Premium Architecture (EPA), kterou lze využít pro vozy různých velikostí. Eletra má na této platformě baterii o kapacitě větší než 100 kWh s odhadovaným dojezdem 600 km. Type 133 by měl disponovat vyšším dojezdem kvůli lepší aerodynamice a nižší hmotnosti. 

Premiéra nového modelu Type 133 je plánována na první polovinu příštího roku. Oficiální název zatím neznáme, ale pokud se bude Lotus držet tradice, bude začínat písmenem “E”. O rok později dorazí menší SUV/crossover Type 134 a v roce 2025 doplní portfolio elektromobilů britské automobilky sportovní model Type 135. 

Dominik Kovář
Diskuze (2)

Doporučujeme

29. 9. 2022 17:56
Absurdní. šílené, hloupé.
Lotus, který je celým svým charakterem odjakživa postaven zejména na muší váze svých vozů, 100procentně přechází na elektrodebilitu. Směšné, či spíše k pláči! :-O :-O :-O :no: