Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lotus Evora vydrží ve výrobě do roku 2017

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Lotus na loňském autosalonu v Paříži představil řadu konceptů. Mezi nimi byl i Elan, který má nahradit Evoru. Ta se ale do důchodu nechystá.

Generální ředitel Lotusu Dany Bahar v rozhovoru pro časopis Autocar poodhalil budoucnost britské automobilky. Bahar potvrdil dřívější spekulace o pozdějším uvedení nového Elanu.

Kupé poháněné přeplňovaným šestiválcem mělo v roce 2013 nahradit v nabídce Lotusu model Evora uvedený v roce 2009, ale nyní je jasné, že se nového Elanu dočkáme nejdříve v roce 2017.

Díky tomu Evoru čeká tradiční životní cyklus a Lotus bude tomuto modelu věnovat mnohem více pozornosti než bylo původně v plánu. Kupé, které je nabízeno s dvoumístným nebo 2+2místným uspořádáním by mělo v rámci modernizace dostat přepracovaný interiér. Ten by měl být signálem nového směřování značky od speciálky pro extremisty k plnohodnotné prestižní sportovní značce.

Kromě posunutí premiéry sériového Elanu se Dany Bahar zmínil i o vývoji vlastního vidlicového osmiválce o objemu 4,8 litru s výkonem 419 kW (570 k). Tento motor má v roce 2013 pohánět nový Esprit.

Znovu byla potvrzena sériová výroba Lotusu City Car. Ten má být v Evropě nabízen jako luxusní městský automobil pojmenovaný Lotus Ethos a v Asii bude prodáván pod značkou Proton. Bahar prozatím odmítl upřesnit, jestli se bude jednat o elektromobil nebo hybrid.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)