Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Louis Chevrolet stál u zrodu automobilky nesoucí dodnes jeho jméno

ČTK
Diskuze (0)
Jeho příjmení dodnes zdobí vozy po celém světě. Švýcarsko-americký závodník Louis Chevrolet, od jehož narození uplyne 140 let, stál společně s Williamem Durantem u zrodu firmy Chevrolet Motor Car Company, která později zmotorizovala Spojené státy

Z její slávy ale vlastně nic neměl, už v roce 1915 se z firmy stáhl kvůli "zlidovění" produkce a začal se věnovat výrobě vlastních závodních vozů.

Chevrolet se narodil 25. prosince 1878 ve švýcarském La Chaux-de-Fonds. Když byl ještě dítě, rodina přesídlila do Francie. Pracoval nejprve jako mechanik jízdních kol a přes Paříž a Kanadu se nakonec dostal do USA, kde se stal žádaným závodním jezdcem. S průkopníkem automobilismu Durantem se Chevrolet sešel ve firmě General Motors, kterou Durant v roce 1908 založil. Začínající firma si od známého závodníka a pokořitele rychlostních rekordů slibovala, že jí pomůže dostat se do širšího povědomí. Jenže Chevroletovo angažmá trvalo jen krátce; v roce 1910 byl Durant nucen General Motors opustit, a spolu s ním se poroučel i Chevrolet.

Cesty obou průkopníků automobilismu se ale nerozešly. Ještě s několika společníky založili vlastní společnost a pustili se do práce na automobilu nové konstrukce. Tak se na podzim 1911 zrodila značka Chevrolet. Louis Chevrolet chtěl vyrábět velké a luxusní automobily, které by konkurovaly Cadillacu - a zpočátku se mu to podařilo dostat i do výrobního programu, který opanoval majestátní šestiválec Classic Six. Potom ale firma vsadila na výrobu menších a lacinějších aut. Sázka na produkci cenově dostupných aut byla z obchodního hlediska úspěšná. Zároveň se ale stala příčinou neshod mezi pragmatikem Durantem a perfekcionistou Chevroletem.

Spory vyvrcholily v roce 1915 tím, že Chevrolet prodal svůj podíl ve společnosti a pustil se do stavby závodních vozů. Pozdější velká hospodářská krize však tomuto druhu podnikání nepřála a zchudlý Chevrolet se nakonec do automobilky nesoucí jeho jméno vrátil. Nebyl však už jejím váženým spolumajitelem, ale pouhým mechanikem. Nadále také závodil.

Louis Chevrolet zemřel 6. června 1941, tělo závodníka spočinulo k odpočinku nedaleko dráhy v Indianapolis. Vozy Chevrolet dodnes patří k nejprodávanějším značkám na americkém trhu.

ČTK
Diskuze (0)