Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Luxusní SUV Lagonda dostane platformu Mercedes-Benzu GL

Aleš Dragoun
Diskuze (8)
Vývoj SUV značky Lagonda nadále pokračuje. Podle posledních zpráv dostane platformu nikoli Mercedes-Benzu ML, nýbrž ještě většího GL.

Od představení konceptu se znakem Lagondy uplynulo již hodně času, vždyť se ukázal poprvé v Ženevě 2009, tedy už takřka před pěti lety. A nutno dodat, že jeho tvary vzbudily velmi rozporuplné reakce. Velmi dlouho bylo kolem něj ticho a projekt se odsouval na vedlejší kolej, protože chyběl kromě jiného také vhodný základ. Dal se do pohybu znovu loni po oznámení partnerství mezi společnostmi Aston Martin Lagonda Ltd. a Daimler AG. Zatímco v říjnu 2013 se ještě spekulovalo o tom, že luxusní crossover bude sdílet techniku s Mercedes-Benzem ML, nyní to vypadá tak, že se může těšit minimálně na platformu GL, kterou použila už zmíněná studie. Mluvilo se o ní i dříve, je rozhodnuto s konečnou platnosti?

Sám šéf Daimleru Dieter Zetsche je této skutečnosti nakloněn, jak sám přiznal při oficiálním odhalení nové třídy V. Řekl: „Jakákoli spolupráce závisí na produktových plánech Aston Martinu“. Pochopitelně na žádném výrobku neuvidíme loga Mercedesu, případně AMG, maximálně štítky na motorech. Zetsche se v tomto směru dle britského Autocaru vyjádřil tak, že propojení a partnerství obou výrobců musí být jemné. Jistě, tradicionalisticky laděnou klientelu prestižních britských značek by mohla přítomnost „nevodných“ emblémů znervózňovat.

Aston Martin má v tuto chvíli zatím přístup k motorům V8 od AMG a také k elektrickým komponentům. Sdílení platforem ale rozhodně není od věci.

Velké SUV se nedostane do série dříve než v roce 2017, podle dřívějších zpráv bude mít pod kapotou dokonce dvanáctiválec. Zatím také není jasné, zda novinka skutečně ponese logo Lagondy, nebo Aston Martinu. Šéf značky Ulrich Bez byl už loni spíše pro druhou variantu. Je otázkou, zda by to bylo hazardem s image značky, která v posledních letech už existuje jen coby jméno v názvu firmy. Lagonda však v historii – a hlavně ještě coby samostatná - vyráběla proslulé sportovní vozy. Aston Martin však také nikdy žádný automobil do alespoň lehkého terénu nepostavil. Doba a zákazníci si však žádají své, SUV se chystají u Bentleye, Rolls-Royce, Lamborghini i Maserati.

Aleš Dragoun
Diskuze (8)
Avatar - Stejsn
10. 2. 2014 15:02
Technika a zpracování určitě špička,
ale design toho prototypu je malér.
10. 2. 2014 10:58
Re: nelíbí se mi, zezadu to připomíná spíš Bentley než Aston
Ty nie, ale nechutne bohaty Cinan a Rus ano.
Avatar - Hammunasakra
10. 2. 2014 03:59
Důstojnej soupeř
Důstojnej soupeř pro Bentley EXP 9 F. Fakt těžká volba >:-[]
Avatar - happy_driver
9. 2. 2014 23:57
....
Ak to pride v tejto forme, bude to ass-kicker. Exterier bude pritahovat a to prebije aj (zatial) slabsi interier.
9. 2. 2014 22:59
Slabý.....hodně slabý
Přiznám se, že dřív jsem viděl fotky než článek.

Inu jaké překvapení pro mě bylo, když jsem viděl, že je to výtvor od Aston Martin.
Je pro mě nepředstavitelný, že z jedné fabriky může vyjet tak nádherný sporťák jako DB (třeba 9) a na duhé straně toto.

To už i já bych snad dal lepší a důstojněší výtvor :/

Vzkaz na dálku: Chlapci nic ve zlým, ale máte na víc.