Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

MAN představil vozidla řady TG s motory Euro VI

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Nová nákladní vozidla MAN modelových řad TGL, TGM, TGS a TGX s motory splňujícími emisní normu Euro VI měla premiéru v Mnichově.

V nových zástupcích modelových řad TGL, TGM, TGS a TGX značky MAN jsou použity motory Euro VI vybavené kombinací řízené recirkulace výfukových plynů a selektivní katalytické redukce systému SCRT.

Nejdůležitější komponenty z hlediska dosažení požadovaných limitů škodlivin ve výfukových plynech představují vstřikovací systém motorové nafty typu Common Rail, chlazený a řízený systém EGR a dvojstupňové přeplňování. Za sběrným výfukovým potrubím je celá sestava doplněna o systém SCR s integrovaným oxidačním katalytickým konvertorem a CRT filtrem.

Podle materiálů společnosti MAN byly ekonomické ukazatele spotřeby nafty vozidel TG Euro V/EEV dosaženy také jejich nástupci s motory v emisní specifikaci Euro VI navíc s podstatně redukovanou spotřebou technického činidla AdBlue.

Snížení spotřeby paliva až o tři litry nafty na 100 km mají nabídnout vozidla MAN TGX EfficientLine Euro VI v porovnání se stejnými vozidly ve standardním provedení. K základním modelům řad TGX a TGS nabízí společnost MAN balíček opatření EficientLine.

Pro vozidla modelových řad TGM a TGS je k dispozici přiřaditelný nebo stálý pohon všech kol. Systém MAN HydroDrive® představuje hydrostatický pohon kol přední nápravy, přiřaditelný v případě potřeby pomocí spojky.

Pro všechna nová vozidla rodiny TG bude od letošního července k dispozici nový nouzového brzdění EBA (Emergency Brake Assist). Spolu s ním nabídne MAN automatický brzdový systém.

Standardem pro všechna vozidla řad TGL a TGM Euro VI je ESP, které bylo doposud k dispozici jen pro vozy řad TGS a TGX v konfiguracích pohonu 4x2, 6x2 a 6x4. Pro modelové řady TGL a TGM je v současnosti k dispozici rovněž asistent jízdy ve zvoleném jízdním pruhu LGS (Lane Guard System), který varuje řidiče při nepředvídaném opuštění zvoleného jízdního pruhu.

Vozidla modelových řad TGL a TGM dostala novou přístrojovou desku s přepracovaným panelem ovládání systému ventilace a klimatizace. Nové jsou rovněž přepínače a rámečky výdechů ventilace. Na centrální konzole jsou umístěny dvě pogumované schránky na drobnosti, které mohou doplňovat další poličky a zásuvky.

S uvedením nových vozidel rodiny TG společnost MAN Truck & Bus modernizovala i vizuální identifikaci své značky. Tradiční logo v podobě lva bylo zbaveno rámečku a má nyní působit dynamičtějším dojmem.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)