Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Matrix Reloaded, Cadillac Promoted

Ondřej Láník
Diskuze (3)
Po Aston Martinech, BMW a několika dalších automobilových značkách, vstupuje i koncern General Motors se svými automobily na stříbrné plátno.

V právě uvedeném trháku letošního léta Matrix Reloaded se představí v jedné z hlavních rolí automobil značky Cadillac. Vlastně to není úplně poprvé, protože za posledních 100 let bylo v USA natočeno mnoho filmů s více než stovkou „vedlejších“ rolí automobilů této značky. Před několika lety se ve filmu Demolition Man mihlo hned několik koncepčních studií GM, které tak dobře dokreslovaly dojem světa blízké budoucnosti. V posledních několika letech je tento způsob uvedení nového modelu oblíbenou cestou výrobců, jak se nevtíravě a elegantně dostat až k zákazníkovi. Britského agenta Jamese Bonda (který si v posledních dílech bondovek oblíbil právě Aston Martin nebo různá BMW) nahrazují ve filmu Matrix Reloaded hrdinové z prvního dílu Matrixu: Neo, Morpheus a Trinity.

Celá spolupráce začala už v roce 2000, když Cadillac zahájil přípravy nových modelů a nově nasměroval marketingovou strategii značky. Cílem je změnit image Cadillaku, z automobilu pro prošedivělé starší pány na luxusně sportovní vozy pro čerstvé třicátníky nebo i mladší klientelu. Téměř 15 minut trvající akční honička na dálnici je jednou z nejdramatičtějších scén filmu. Cadillac zvolil jako hlavního hrdinu model CTS, což je limuzína výrazně hranatých tvarů, které odpovídají aktuálnímu stylu značky. Sekunduje mu SUV s označením EXT Escalade. V době natáčení scén (počátek roku 2001) byly oba modely ve stádiu finálního vývoje a tak pro film bylo využito prototypových vozidel CTS, které by stejně byly využity pro jiné destruktivní zkoušky. EXT Escalade bylo teprve ve fázi studie a tak všechny použitá auta byla ručně vyrobena. GM dodalo celkem 14 Cadillaků CTS a 10 EXT. Ne všechna vozidla byla kompletní, někde chyběl celý interiér, jinde čalounění, sedadla. Po dokončení filmu zůstalo pohromadě jen 6 z 24 aut.

Filmaři dlouho hledali vhodný úsek, kde by se mohla scéna točit, ale nakonec zvolili cestu jinou. Pronajali si základnu amerického námořnictva Alameda a na přistávací dráze postavili asi 2 km dlouhý úsek tříproudé dálnice s jedním nadjezdem. Tato stavba stála necelých 30 miliónů dolarů.

Scéna v tomto filmu se asi nestane takovou legendou jako honička Fordu Mustang versus Dodge Charger ve filmu Bullitův případ, ale jistě bude mít své místo ve vývoji image značky Cadillac.

Ondřej Láník
Diskuze (3)