Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mazda 2/Demio: Facelift

Ladislav Čermák
Diskuze (6)
Malé Mazdy dostávají výraznější vzhled a modernější techniku

V polovině životního cyklu byl nejmenší v ČR i na dalších trzích prodávaný model hiroshimské automobilky podroben dílčím změnám. Karoserie získala na tuhosti díky zesílenému tunelu v podlaze a příčným nosníkům, jízdní vlastnosti jsou jistější díky optimalizovanému odpružení a posíleným brzdám.

Oba motory (1,3 L DOHC, 1,5 L DOHC) obohatila paleta inovací, zaměřených v první řadě na vylepšení ekonomické i ekologické bilance. Recirkulace výfukových plynů je nyní účinnější díky nově aplikovanému mezichladiči a elektronický plynový pedál zpřesnil interakci mezi řidičem a agregátem. V neposlední řadě poklesly volnoběžné otáčky díky redukci odporů, v první řadě zásluhou nového degresivního elektrohydraulického posilovače řízení. Příznivě se projevuje také zmenšený odběr palubních elektrických systémů (LED koncovky, dešťový a světelný senzor, elektronicky řízený rekuperační mód alternátoru při brždění motorem).

Na zlepšených výsledcích se podílí i rekonstruovaná samočinná skříň se změněnými převodovými poměry a sníženým zatížením motoru při volnoběhu. Výsledky jsou markantní - podle provedení až o 9% snížená spotřeba (1,3 L s automatickou převodovkou) a hodnoty škodlivých zplodin, o 75% podkračující v současnosti platné emisní limity. Vůz se tak může jako jeden z prvních pochlubit certifikací SU-LEV (Super Ultra-Low Emission Vehicle).

Faceliftované Demio se odlišuje novým tvarem zvětšených světlometů, masky i obou nárazníků. Ve dvou vyšších z celkem tří nabízených provedení je maska doplněna lakovanou horizontální lamelou, evokující větší modely 3 a 6. Tamtéž lze také nalézt zatmavené zasklení zadní půlky vozu a kouřové kryty koncových světel. Nově se v nabídce objevila 16" kola 195/45 pro nejvyšší provedení Sport, vůz je možné získat v jedenácti barvách - dvanáctá, perleťová žluť Mica, je vyhrazena pro Sport. Sportovnímu provedení také ekluzivně náleží ztužené pérování s doplněným předním stabilizátorem.

Interiér základního provedení lze na přání získat s tzv. útulným (Cozy) paketem, zahrnujícím béžové čalounění s černým vrškem palubní desky namísto standardního středně šedého, dřevěné dekory ve dveřních výplních a chromované rámečky přístrojové desky. Střední úroveň se vyznačuje 15" litými koly a aerodynamickým kitem, její interiér zdobí černá barva se stříbrným zdobením a 2 DIN otvor pro audio. Vrcholné provedení Sport se kromě výše uvedeného liší i optitronovým podsvícením přístrojů, kvalitnějším čalouněním v šedočerné kombinaci a černými ozdobnými panely.

Do seznamu extra výbavy přibyl systém keyless entry se startováním motoru otočným kolečkem na sloupku řízení či tlačítkem na klíči, nový skládací klíček zapalování, dešťový a světelný senzor a nový harddiskový audiopřehrávač s kapacitou až 3.000 souborů. Nechybí ani plátěná stahovací střecha pro základní provedení s šedým interiérem, čtecí lampičky a osvětlená kosmetická zrcátka.

Novinka právě přichází do japonských autosalonů, Evropa se patrně dočká v půlce letošního roku.

Ladislav Čermák
Diskuze (6)