Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mazda MPV – přednosti skryté pod kapotou

Michal Fokt
Diskuze (0)
Nový vznětový motor o obsahu 2.0 litru s výkonem 136 koní (100 kW), nový zážehový motor o obsahu 2.3 litru s výkonem 141 koní (104 kW) a nejvyšší specifikace v dané třídě – to jsou hlavní novinky, se kterými vstupuje na trh facelift Mazdy MPV.

Model Mazda MPV byl představen v roce 1999. Nový model MPV prošel řadou změn, které mají zdůrazňovat jeho funkčnost a jízdní dynamiku. Z vnějšku je model MPV 2002 snadno identifikovatelný díky svým přepracovaným mohutným nárazníkům, novým světlometům, nápadné pětiúhelníkové mřížce přední masky a novým 16 palcovým diskům kol z lehkých slitin.

Stejně tak byly určité změny provedeny i v interiéru vozu. Nově použité sportovní čalounění v tmavě šedé barvě, přístrojová deska s povrchovou úpravou imitující karbon a snazší přístup k sedadlům třetí řady, kdy již není nutné před sklopením sedadel druhé řady demontovat jejich hlavové opěrky.

Nejvýznamnější změny jsou ovšem pod kapotou motoru. Původní zážehový motor o obsahu dvou litrů byl nahrazen novým čtyřválcem typu MZR o obsahu 2.3 litru, produkující 141 k (104 kW). Současně s ním je nabízen nový vznětový agregát o obsahu 2.0 litru typu MZR-CD se systémem common-rail, který produkuje vynikajících 136 k (100 kW) a krouticí moment 310 Nm, díky čemuž nabízí pohodovou jízdu i dostatečný výkon.

Zdokonaleními provedenými na podvozku se nový model MPV rovněž výrazně odlišuje od svého předchůdce: pozměněné nápravy, výkonnější brzdy a dokonce pevnější skelet karoserie, který byl uzpůsoben pro použití výkonnějších motorů. Současně zajišťuje i vyšší primární bezpečnost.

Mnoho ze svých nejlepších vlastností si nový model MPV zachoval. Nadále disponuje jedním z nejprostornějších interiérů v dané třídě, dvojice praktických posuvných dveří umožňuje snadný nástup a výstup cestujících i během parkování v těsných prostorách. Zároveň si také udržel svou variabilitu uspořádání sedadel.

Nový model MPV se může pochlubit ve své třídě nejdelším výčtem výbavy: čtveřice bezpečnostních vzduchových vaků, ABS, klimatizace, výškově nastavitelný volant a střešní ližiny, které jsou standardní výbavou vozu stejně tak, jako elektricky ovládaná přední i zadní okna, elektricky ovládaná a vyhřívaná vnější zpětná zrcátka a centrální zamykání.

Na českém i slovenském trhu se bude MPV 2002 prodávat ve výbavě Exclusive, a to za následující ceny:

MPV, Exclusive, 2.3i: 869.900,- Kč

MPV, Exclusive, 2.0 TD: 899.900,- Kč

Michal Fokt
Diskuze (0)