Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mazda MX-5 Spyder a Speedster: Superlehké Miaty pro SEMA

Aleš Dragoun
Diskuze (5)
Nová Mazda MX-5 je lehounká, oproti předchůdkyni zhubla zhruba metrák. To ale nikomu nebrání v dalším snižování váhy.

Roadster od Mazdy se sice už od generace NC jmenuje MX-5 všude, ale Američané mu jinak než Miata neřeknou. A dvě nové verze se týkají právě Států, vznikly totiž v severoamerické pobočce, který sídlí v kalifornském Irvine. Jsou k vidění na SEMA v Las Vegas. Nejedná se tedy o výtvor pološíleného tunera, nicméně s dodavateli aftermarketových dílů samozřejmě Mazda North America spolupracovala. Spyder i Speedster, jak byly obě kreace nazvány, jsou v tuto chvíli bohužel pouze koncepty... Designéři za oceánem kolem Kena Sawarda našli svou inspiraci v klasických otevřených autech z padesátých a šedesátých let minulého věku.

Oba vozy pohání větší motor, který je v současnosti k mání, šestnáctiventilový dvoulitrový čtyřválec Skyactiv-G s rozvodem DOHC a proměnným časováním ventilů. Stříbrný Spyder dostal sedmnáctipalcová desetipaprsková kola Yokohama Advan Racing RS II obutá do pneumatik Advan A048 stejné značky rozměru 225/45. Pod nimi se skrývají vrtané kotouče se čtyřpístkovými třmeny od Bremba. Podvozek, tedy tvrdost pružin a tlumičů, se dá pochopitelně nastavit. Interiér potáhli přírodní kůží, zaujme i hnědá plátěná střecha, spíše takový povlak, který nekryje ani boky. Materiál dodala firma Haartz, o zbytek se postarali věhlasní ASC, tedy American Sunroof Company. Mazda použila v tiskových materiálech slovní spojení „bikini top“. Docela přesné, ne? ASC navíc umí, to už víme dlouho... Spyder váží pouhých 1044 kg a chlubí se i karbonovým bodykitem včetně přední mřížky a krytu střechy.

Modrý Speedster žádnou střechu nemá, jak tradice takových aut velí. Ani čelní sklo, takže jízda v přilbách je pro dvoučlennou posádku jaksi nutností, i když jej zčásti nahradil deflektor. Kdyby se s autem náhodou někdo převrátil, za hlavami má alespoň ochranné oblouky. Ultimativnější verze dostala menší šestnáctipalcové ráfky Rays 57 Extreme Gram Lights s obutím Kumho Ecsta V710 225/50, redukce neodpružených hmot byla prvořadá. Brzdy jsou stejné jako u Spyderu. Šasi dodali specialisté od K&W a opět se s ním dá hýbat, dokonce v rozmezí 30 mm. Sedačky pro pilota a odvážnou sličnou spolujezdkyni jsou karbonové a čalouněné černou Alcantarou, vyvíjeli je u Mu-Len Delta Seat a dají se koupit i běžně. Nejen díky nim spadla hmotnost tohoto auta na muších 944 kg... Výfuk s plochou centrálně umístěnou koncovkou nese značku Racing Beat.

Nezapomínejme, že MX-5 je v současnosti nejprodávanějším roadsterem světa a první generace NA měla premiéru před 26 lety. Není divu, převzala to nejlepší z britských sporťáků včetně brilantní ovladatelnosti, jenže tamní automobilový průmysl skonal. Milovníci jízdy s nebem nad hlavou a větrem ve vlasech nemají v současnosti v této cenové kategorii moc na výběr, otevřené mazdy se tak těší stálé oblibě. A to i přesto, že vnější tvary čtyřky ND jsou... zkrátka trochu diskutabilní. Nebylo by špatné, kdyby se Mazda rozhodla tyhle dva nekompromisní koncepty vyrobit alespoň v omezené sérii...

Aleš Dragoun
Diskuze (5)
4. 11. 2015 08:36
Re: Proč mají ti amatéři nasazený pneu vzadu na tom stříbrný
páč to auto umí velmi rychle couvat....
Avatar - Bully_
3. 11. 2015 20:40
Re: Proč mají ti amatéři nasazený pneu vzadu na tom stříbrný
Asi mam jiny typ, jsou trosku jine >:D [odkaz]
Avatar - Thomasino
3. 11. 2015 20:22
Re: Proč mají ti amatéři nasazený pneu vzadu na tom stříbrný
Navíc tyto gumy ty důvěrně znáš, že? :-)
Avatar - Bully_
3. 11. 2015 20:16
Re: Proč mají ti amatéři nasazený pneu vzadu na tom stříbrný
No jo, mas pravdu, sam bych si toho ani nevsiml :-) Modelka si proste vzala na fotoshooting tricko naruby..
Avatar - Thomasino
3. 11. 2015 20:01
Proč mají ti amatéři nasazený pneu vzadu na tom stříbrným op
Proč mají ti amatéři nasazený pneu vzadu na tom stříbrným opačně? >:D >:D >:D